Έφεση επί της αποφάσεως της παράτασης της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, κατέθεσε ο δικηγόρος Σβεν Μαρί, όπως είχε προαναγγείλει μετά την ακρόαση της ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.

Η έφεση πρόκειται να εκδικαστεί σε 15 μέρες και σε περίπτωση που απορριφθεί τότε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παραμείνει στην φυλακή για ακόμα δύο μήνες, ενώ αν εγκριθεί υπάρχει η περίπτωση να ασκηθεί έφεση επί της εφέσεως από την εισαγγελία του Βελγίου.

Βαραίνει το κατηγορητήριο για την Καϊλή

Αρχικώς, οι κατηγορίες που βάραιναν τους τέσσερις συλληφθέντες, σε ότι αφορά την εμπλοκή τους στην υπόθεση του Qatargate ήταν η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η διαφθορά. Αυτό όμως δεν ίσχυε για την Εύα Καϊλή.

Από τις 14 Φεβρουαρίου 2023, μετά και από τις καταθέσεις του Αντόνιο Παντσέρι, έρχεται να προστεθεί για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και η τρίτη κατηγορία, δηλαδή αυτή της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.  Σύμφωνα με νομικές πηγές των Βρυξελλών, αν κάποιος εκ των συλληφθέντων κριθεί ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μπορεί να φτάσει έως 10 χρόνια φυλάκισης.

«Η Εύα Καϊλή είναι και μητέρα»

Σύμφωνα με τον Σβεν Μαρί η Καϊλή έπρεπε να αποφυλακιστεί καθώς την χρειάζεται το παιδί της. Παράλληλα, σημείωσε ότι αποτελεί «ένα τρόπαιο». «Λυπάμαι που δεν απελευθερώθηκε και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί ένα τρόπαιο. Όμως δεν είναι μόνο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή είναι και μητέρα. Μια μητέρα που βλέπει το 24 μηνών μωρό της δύο φορές το μήνα. Σέβομαι αυτήν την απόφαση, αλλά την αμφισβητώ», δήλωσε ο δικηγόρος.

Ωστόσο, τονίζει ότι συμμερίζεται την άποψη του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, σχετικά με την υπερβολική βαρύτητα που δίνεται στον «μετανοημένο» Παντσέρι, λέγοντας αιχμηρά: «Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση του πελάτη μου (σ.σ. Εύας Καϊλή) βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο».

Ποια είναι η νέα υπερασπιστική γραμμή

Ο νέος συνήγορος υπεράσπισης της Καϊλή, Σβεν Μαρί, έχει διαφορετική στρατηγική από τον προηγούμενο συνήγορο της. Συνήθως επικεντρώνεται στους κανόνες και στις λεπτομέρειες της διαδικασίας προκειμένου να εντοπίσει νομικά κενά και αστοχίες για να τις εκμεταλλευτεί. Παρόλα αυτά η προσπάθεια του, κατά την ακρόαση της Καϊλή ήταν άκαρπη.

Με αφορμή την τρίτη κατά σειρά ακρόαση της Καϊλή από το προδικαστικό συμβούλιο, έβαλε κατά πάντων:

  1. Κατά του «εγκεφάλου» του Qatargate Αντόνιο Παντσέρι
  2. Κατά της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου να παρατείνει κατά δύο μήνες την κράτηση της Εύας Καϊλή, αλλά και
  3. Κατά του δικαστή, Μισέλ Κλεζ, για τον οποίο η υπεράσπιση του κρατούμενου Ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα κατέθεσε αίτημα εξαίρεσής του από την διαδικασία.

Γιατί ο Σβεν Μαρί προτιμά τον δικαστή Κλεζ

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα προτιμούσε να ήταν παρών ο δικαστής Κλεζ στο προδικαστικό συμβούλιο, «γιατί ποιος ξέρει την υπόθεση καλύτερα από αυτόν;», όπως είπε. «Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αλλά είχαμε έναν δικαστή που έπρεπε να τον αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε την υπόθεση», τόνισε.

Ωστόσο, ο Σβεν Μαρί δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, σχετικά με την υπερβολική βαρύτητα που δίνεται στον «μετανοημένο» Παντσέρι, λέγοντας: «Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση της πελάτισσάς μου βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα, με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο».

Γιατί η Καϊλή άλλαξε δικηγόρο

Ο λόγος πίσω από την απόφαση της Εύας Καϊλή φαίνεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, επιμένει στην αρχική της στάση, ότι είναι αθώα και δεν είχε καμία εμπλοκή στο Qatargate.

Μάλιστα η απόφαση της Εύας Καϊλή να αναθέσει την υπεράσπισή της, στον Σβεν Μαρί, στον πρώην δικηγόρο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του βασικού προσώπου στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 στο θέατρο Μπατακλάν, έχει έντονο παρασκήνιο.

Συγκεκριμένα μετά την απόφαση του φερόμενου ως εγκέφαλου του σκανδάλου διαφθοράς Qatar Gate, Αντόνιο Παντσέρι να αρχίσει να συνεργάζεται με τις Αρχές και να δίνει ονόματα ο Αντρέ Ριζόπουλος φαίνεται πως πρότεινε στην Εύα Καϊλή να κάνει το ίδιο, δηλαδή να αποδεχτεί την ενοχή της και να διαπραγματευτεί με τις Αρχές. Αυτό έφερε τη ρήξη στις σχέσεις της Ελληνίδας ευρωβουλευτή με τον επιφανή δικηγόρο του Βελγίου και οδήγησε την Εύα Καϊλή στην απόφαση να αλλάξει συνήγορο υπεράσπισης.

Δείτε το βίντεο