Το ευρωπαϊκό αέριο έχει «κολλήσει» στην αποθήκευση μετά την πτώση των τιμών από την κορύφωση του Αυγούστου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πέρυσι, καθώς οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν, οι αγοραστές αποθήκευσαν φυσικό αέριο σε τιμές ρεκόρ και το διοχέτευσαν σε αποθήκες, προετοιμασμένοι για έναν ζοφερό χειμώνα.

«Κολλημένο» στις αποθήκες

Τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε μερικά από τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, και μεγάλο μέρος της είναι ουσιαστικά κολλημένο. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις από τα αποθέματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρήστες ενέργειας και φορολογούμενους, καθώς μέρος των καυσίμων αγοράστηκε με κρατικά χρήματα και εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από χρεώσεις δικτύου που πληρώθηκαν από καταναλωτές φυσικού αερίου.

«Οι έμποροι αγόρασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πιστεύοντας ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες το χειμώνα, αλλά αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Sindre Knutsson, αντιπρόεδρος της Rystad Energy AS. «Στο τέλος, ο καταναλωτής πληρώνει για όλα αυτά».

Κατά μία έννοια, η Ευρώπη είναι θύμα της δικής της επιτυχίας. Η περιοχή έσπευσε να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο ήπιος καιρός έχει επίσης συγκρατήσει τη ζήτηση θέρμανσης, συμβάλλοντας στην άμβλυνση μιας ιστορικής ενεργειακής κρίσης.

Αντιστάθμιση κινδύνου

Για να προστατευθούν από την αστάθεια των τιμών, οι εταιρείες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο  με το να συνάπτουν συμβάσεις για την αγορά και πώληση φυσικού αερίου σε προκαθορισμένες τιμές.

Ορισμένες αγορές το περασμένο καλοκαίρι έγιναν από εταιρείες που χρησιμοποιούν κρατικές ενισχύσεις, ειδικά στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει εκτεθειμένους τους φορολογούμενους, εάν τα καύσιμα πωληθούν εκτός αποθέματος με ζημιά.

«Θα χάσουν χρήματα από οποιοδήποτε αέριο αποσύρεται από την αποθήκευση τώρα και πωλείται spot», δήλωσε ο Trevor Sikorski, επικεφαλής φυσικού αερίου, άνθρακα και άνθρακα στην Energy Aspects Ltd. «Αυτή η απώλεια θα βαρύνει μόνο τους φορολογούμενους και όχι τους μετόχους».

Γύρισε μπούμερανγκ

Η γερμανική Trading Hub Europe GmbH, που δημιουργήθηκε από δίκτυα φυσικού αερίου για να λειτουργεί ως διαχειριστής αγοράς, είχε πρόσβαση σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ κρατική υποστήριξη για να αγοράσει αποθέματα με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος για να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία. Η εταιρεία ήταν βαθιά εκτεθειμένη στην αγορά spot και εισπράττει χρεώσεις για να καλύψει το κόστος που σχετίζεται με το έργο της πλήρωσης της αποθήκευσης.

«Η κορυφαία προτεραιότητα ήταν η πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, αρνούμενος να σχολιάσει τυχόν πιθανές απώλειες. «Αγοράζουμε και πουλάμε σε τρέχουσες τιμές της αγοράς», συμπλήρωσε.

Η άνοδος των τιμών της αγοράς το περασμένο καλοκαίρι – μια εποχή του χρόνου που το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται για θέρμανση και οι τιμές είναι συνήθως χαμηλότερες από ό,τι το χειμώνα – κοστίζει ακριβά στους αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συνολικός λογαριασμός εισαγωγών φυσικού αερίου του μπλοκ εκτινάχθηκε στα 101 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο, υπερτριπλάσιος από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεγάλο μέρος αυτού του καυσίμου τέθηκε σε αποθήκευση.

Καταποντίζονται οι τιμές

Κοντά στα τέλη Αυγούστου, όταν η κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, οι τιμές της επόμενης ημέρας στον κύριο εμπορικό κόμβο στο Άμστερνταμ ξεπέρασαν τα 300 ευρώ την μεγαβατώρα. Τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι οι τιμές για τις συμβάσεις εισαγωγής ήταν χαμηλότερες από τις άμεσες τιμές και το πραγματικό κόστος διέφερε σημαντικά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διαπραγματεύονται τώρα λίγο πάνω από τα 50 ευρώ, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Morgan Stanley δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι τιμές είναι πιθανό να πέσουν περαιτέρω, με τα αποθέματα σε βασικά μέλη της ΕΕ να τελειώνουν την περίοδο θέρμανσης στο 59% κατά μέσο όρο.

Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει απώλειες για όποιον θέλει να πουλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα.

«Εάν οι αγοραστές δεν αντιστάθμισαν τους όγκους που αποθήκευσαν το περασμένο καλοκαίρι, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν αυτό το φυσικό αέριο σε αποθήκευση έως ότου οι τιμές πιθανώς αυξηθούν τον επόμενο χειμώνα ή περαιτέρω στο μέλλον», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg, Stefan Ulrich. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο οι αγοραστές να είναι σε θέση να ανακτήσουν πλήρως το κόστος αγοράς τους, εκτός εάν η αγορά σφίξει δραματικά.

Πηγή: ot.gr