«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής και ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 48 μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί από το 9ο Γυμνάσιο Περιστερίου. Η Βουλή σάς καλωσορίζει και σας εύχεται καλή πρόοδο». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου στη συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίου επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μια κοινοβουλευτική διαδικασία κατά την οποία οι τόνοι ανέβηκαν αισθητά. «ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν από τα 15χρονα παιδιά που βρέθηκαν στη Βουλή εκείνη την Παρασκευή να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους. Πέντε αγόρια και κορίτσια από το 9ο Γυμνάσιο Περιστερίου και 21 από τους 39 μαθητές του 7ου Γυμνασίου Πάτρας που παρακολούθησαν την ίδια συνεδρίαση, απέστειλαν τα χειρόγραφα με τις απαντήσεις τους, στις οποίες, κυρίως, αποτυπώνεται ο θαυμασμός τους για το κτίριο της Βουλής, ο ενθουσιασμός τους για τα πρόσωπα των πολιτικών που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, ενώ δεν λείπουν και τα αρνητικά σχόλια, καθώς αλγεινή εντύπωση τους προκάλεσε το κλίμα έντασης και η έλλειψη σεβασμού από τα έδρανα προς τον εκάστοτε ομιλητή. Ο λόγος στους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες για να γίνει γνωστό, για πρώτη φορά, τι σκέφτονται τα παιδιά από τα άνω δυτικά θεωρεία.

9ο Γυμνάσιο Περιστερίου

«Εμφανίστηκε

και ο κ. Μητσοτάκης

και ήταν πολύ εντυπωσιακό»

«Περισσότερη εντύπωση μου έκανε πόση οργάνωση υπήρχε και το πόσο καλοδιατηρημένος ήταν ο χώρος. Ολα ήταν σε καλή κατάσταση και όλα ήταν καθαρά. Θα μου άρεσε να ξαναεπισκεφτώ αυτόν τον χώρο διότι είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν σου δίνεται κάθε μέρα», μαθήτρια, 14 ετών.

«Προσωπικά, θα ήθελα να παρευρεθώ ξανά σε μια τέτοια συνεδρίαση με περισσότερο χρόνο παρακολούθησης και ίσως με δυνατότητα συμμετοχής», Ι.Φ., μαθητής Γ’ Γυμνασίου, 15 ετών.

«Μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχαν πάρα πολλά άτομα και ότι τσακωνόντουσαν πάρα πολύ. Επίσης, εμφανίστηκε και ο κ. Μητσοτάκης και ήταν πολύ εντυπωσιακό», Γ.Χ., μαθητής, 15 ετών.

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σχετική «χαρά» που υπήρχε στο πρόσωπο βουλευτών και υπουργών πριν σηκωθούν στο βήμα. Τη στιγμή που ανέβαιναν πάνω στο βήμα, όλες οι «χαρούμενες» εκφράσεις στα πρόσωπά τους εξαφανίζονταν», Κ.Τ., μαθητής, 15 ετών.

7ο Γυμνάσιο Πάτρας

«Σίγουρα αυτή ήταν μια εμπειρία  που θα ήθελα να ξαναζήσω»

«Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν οι συγκρούσεις που είχαν μεταξύ τους και ο ενθουσιασμός που υπήρχε από τους βουλευτές όταν κάποιος έλεγε κάτι που οι άλλοι θεωρούσαν σωστό. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι πολλά άτομα διέκοπταν κάποιον όταν προσπαθούσε να μιλήσει. Ηταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα θυμάμαι για χρόνια», μαθητής, 15 ετών.

«Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος που αντιδρούσε η αντιπολίτευση όταν ο Πρωθυπουργός μιλούσε. Θεωρώ πως δεν ήταν η καλύτερη στάση και δεν ήταν απόλυτα φυσιολογικό να αντιδρούν έτσι εφόσον έχουμε δημοκρατία και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να πει τη γνώμη του, είτε είναι αποδεκτή είτε όχι», μαθήτρια, 15 ετών.

«Για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη πρέπει να γνωρίζουμε αν όλα όσα αναφέρονται αληθεύουν και να γνωρίζουμε την «ιστορία» πίσω από κάθε πράξη», μαθητής, 15 ετών.

«Κανένα παιδί πιστεύω δεν έχει ξαναζήσει κάποια παρόμοια εμπειρία βλέποντας κάποιους τόσο σπουδαίους να συνομιλούν και να αναφέρουν το σχολείο μας τόσο δημόσια και να μας χειροκροτούν», μαθήτρια, 15 ετών.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα μπορέσω να παρακολουθήσω κάτι τέτοιο από κοντά και όχι μόνο από την τηλεόραση. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι αυτοί που δεν ήταν βουλευτές, εμείς, έπρεπε να κάνουμε απόλυτη ησυχία. Οχι μόνο απόλυτη ησυχία αλλά να μην κουνιόμαστε», μαθήτρια, 15 ετών.

«Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η ένταση στον αέρα και ιδιαίτερα τα ειρωνικά γέλια και τα παλαμάκια», μαθητής, 15 ετών.

«Εντύπωση μου έκανε που είδα τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους πολιτικούς», μαθητής, 15 ετών.

«Είχα τη δυνατότητα να δω όλους τους πολιτικούς «από κοντά» και να δω πώς είναι πραγματικά ως άνθρωποι και όχι όπως προσποιούνται στην τηλεόραση», μαθητής, 15 ετών.

«Η συνεδρίαση που παρακολουθήσαμε μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν αποφάσεις οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούν. Φυσικά και θα ήθελα να παρακολουθήσω ξανά μια συνεδρίαση καθώς είμαι Ελληνίδα πολίτης, καθώς και Ευρωπαία, και με ενδιαφέρουν τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία γενικότερα. Σίγουρα αυτή ήταν μια εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω», μαθήτρια, 15 ετών.