Σοκάρουν οι καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο γηροκομείο-«κολαστήριο» του Κορυδαλλού, μία ημέρα μετά την έφοδο του κλιμακίου της Περιφέρειας Αττικής στη δομή.

Από νωρίς το πρωί, συγγενείς των γερόντων απαιτούν να πάρουν τους ηλικιωμένους από τη δομή, η οποία τέθηκε σε καραντίνα, ενώ κάποιοι ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέα.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το κτίριο και απαγορεύεται η είσοδος σε όλους, εκτός από τους εργαζόμενους στη δομή και τον γιατρό που ορίστηκε για την περίθαλψη των τροφίμων.

Άθλιες συνθήκες

Οι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής έφτασαν την Παρασκευή έξω από το γηροκομείο, όμως για να μπορέσουν να μπουν και να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο αναγκάστηκαν να σπάσουν τα λουκέτα με τα οποία ήταν σφραγισμένη η είσοδος.

Το πρωί του Σαββάτου ειδική ιατρική ομάδα με πρωτοβουλία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας μετέβη στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό για να εξετάσει τους ηλικιωμένους.

Αποφασίστηκε μάλιστα να τεθεί σε καραντίνα η δομή, καθώς ένας από τους ηλικιωμένους βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, ενώ κάποιοι άλλοι φιλοξενούμενοι είχαν ψώρα. Όπως έχει γίνει γνωστό περίπου 38 ηλικιωμένοι βρέθηκαν υποσιτισμένοι.

Ερχόταν καθημερινά η νεκροφόρα – Φώναζαν «σώστε μας»

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι συχνά ακούγονταν φωνές μέσα από το γηροκομείο και εκκλήσεις για βοήθεια από τους ταλαιπωρημένους γέροντες.

«Εδώ είναι αμέτρητοι αυτοί που έχουν πεθάνει. Λόγω των συνθηκών. Καθημερινά ερχόταν η νεκροφόρα και φόρτωνε» τονίζει γείτονας  και κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

«Το προσωπικό ήταν κυρίως αλλοδαπές που δούλευαν 10 – 20 μέρες, έναν μήνα και έφευγαν… Μία φορά ανέβηκα πάνω να επισκεφθώ έναν φίλο μου. Μύριζε ο χώρος. Από την είσοδο που έμπαινες…» λέει ο ίδιος.

Τονίζει δε πως  με αφορμή τον κοροναϊό, οι υπεύθυνοι της δομής δεν επέτρεπαν στους συγγενείς να μπουν στο κτίριο.

Φώναζαν οι ασθενείς «βοήθεια, σώστε μας»,  καταγγέλλει ένας κάτοικος της περιοχής. «Φώναζαν οι ηλικιωμένοι από τα μπαλκόνια. Στο λέω και ανατριχιάζω. «Βοήθεια, σώστε μας» έλεγαν. Και πολλές βρισιές οι νοσοκόμες».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, εργαζόμενοι «μίλαγαν χυδαία στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ήταν τραγική η κατάσταση. Για καθαριότητα, ξέρω να πω ότι οι πάνες υπήρχαν πάνω στα δέντρα και στην είσοδο της πολυκατοικίας μου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.