Σοκ και οργή έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες ενός φυλακισμένου γιατρού στο Ιράν, ο οποίος κάνει απεργία πείνας για να υποστηρίξει τις διαδηλώσεις κατά της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν χιτζάμπ, καθώς είναι «σκελετωμένος» και ο δικηγόρος του προειδοποιεί ότι κινδυνεύει να πεθάνει.

Οι φωτογραφίες φέρεται να απεικονίζουν τον 53χρονο Φαρχάντ Μεϊσαμί, έναν γιατρό από το Ιράν που βρίσκεται στη φυλακή από το 2018, επειδή υποστήριξε ακτιβίστριες που διαμαρτύρονταν κατά της υποχρεωτικής χρήσης της ισλαμικής μαντήλας.

Ο γιατρός άρχισε την απεργία πείνας στις 7 Οκτωβρίου, για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφατους φόνους διαδηλωτών από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του. Πλέον, στις φωτογραφίες φαίνεται «σκελετωμένος» και ο κόσμος καταγγέλλει ότι κινδυνεύει να πεθάνει.

«Παλιές οι φωτογραφίες», απαντά η Τεχεράνη

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιράν αρνείται ότι ο γιατρός κάνει απεργία πείνας και υποστηρίζει πως οι φωτογραφίες, που κυκλοφορούν ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρονολογούνται πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Μεϊσαμί είχε πράγματι πραγματοποιήσει απεργία πείνας.

Ως απόδειξη, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Young Journalists Club (YJC) ανέβασε την φωτογραφία που υποστηρίζει πως είναι η πιο πρόσφατη του Μεϊσαμί, στην οποία δεν φαίνεται «σκελετωμένος» και εικονίζεται να κάθεται στο πάτωμα του κελιού του, έχοντας δίπλα του μια σακούλα που μοιάζει με σακούλα με τσιπς.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πότε είχαν τραβηχτεί οι φωτογραφίες.

«Έχει χάσει 52 κιλά»

«Η ζωή του πελάτη μου Φαρχάντ Μεϊσαμί, βρίσκεται σε κίνδυνο», έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος Μοχαμάντ Μογιμί. «Άρχισε απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφατους κυβερνητικούς φόνους στους δρόμους». Πρόσθεσε πως ο Μεϊσαμί έχει χάσει 52 κιλά.

Ο Μεϊσαμί εικονίζεται σε φωτογραφίες να είναι κουλουριασμένος πάνω σε κάτι που μοιάζει με κρεβάτι νοσοκομείου. Σε μια άλλη είναι όρθιος με τα πλευρά του να προεξέχουν.

«Θα συνεχίσω την αδύνατη αποστολή μου»

«Σοκαριστικές εικόνες του δρος Φαρχάντ Μεϊσαμί, ενός γενναίου υποστηρικτή των δικαιωμάτων των γυναικών, που κάνει απεργία πείνας στη φυλακή», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Ιράν.

«Το ιρανικό καθεστώς αρνήθηκε αδίκως σ’ αυτόν και σε χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατουμένους τα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους. Τώρα απειλεί αδίκως τη ζωή του», πρόσθεσε.

Σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία στα περσικά του BBC, ο Μεϊσαμί διατύπωνε τρία αιτήματα: να τερματισθούν οι εκτελέσεις, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και να τερματισθεί η παρενόχληση των γυναικών που βασίζεται στην υποχρέωσή τους να φορούν το χιτζάμπ.

«Θα συνεχίσω την αδύνατη αποστολή μου, με την ελπίδα ότι θα γίνει δυνατή αργότερα με συλλογική προσπάθεια», έγραψε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ