Βαρύ είναι το πένθος σε όλη την Ελλάδα για τον θάνατο των δύο πιλότων του μοιραίου Φάντομ που κατέπεσε τη Δευτέρα στην Ανδραβίδα.

Ωστόσο η θυσία των δύο νεαρών «ιπτάμενων» που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, αναγνωρίστηκε καθώς η πολιτεία αποφάσισε να τους τιμήσει σε μία ένδειξη αναγνώρισης της προφοράς τους στην πατρίδα.

Συγκεκριμένα μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, η οποία έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) αποφασίστηκε να απονεμηθεί ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στον σμηναγό του μοιραίου Φάντομ, Ευστάθιος  Τσιτλακίδης και στον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την 2 Φεβ 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν απόφασης του ΣΑΓΕ, απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στους παρακάτω Αξιωματικούς Ιπταμένους, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο :

α. Σμηναγό Τσιτλακίδη Ευστάθιο του Αναστασίου (68342).

β. Υποσμηναγό Τουρούτσικα Μάριο – Μιχαήλ του Κωνσταντίνου (69113).

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στις κηδείες των δύο «ιπτάμενων»

Στην κηδεία του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα που τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας με τους περισσότερους να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και με τραγικές φιγούρες τους γονείς του.

Ανάλογες δραματικές εικόνες που θα ραγίσουν καρδιές αναμένεται να συμβούν και αύριο, Παρασκευή στις 12:00, στον Γρανίτη Δράμας, όπου θα οδηγηθεί στην «τελευταία του κατοικία» ο σμηναγός, Ευστάθιος Τσιτλακίδης.