Ενα καινοτόμο εργαλείο που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διάχυση του τουριστικού προϊόντος σε όλη τη χώρα παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Με δεδομένο πως ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης και αποτελεί βασικό μοχλό και εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερων στόχων οικονομικής ανάπτυξης, το υπουργείο Τουρισμού προχωρά σήμερα στην παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των οργανισμών αυτών, με βάση τον νόμο 4875/2021 περί «Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και άλλων ρυθμίσεων για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης του υπουργείου Τουρισμού θα παρουσιαστούν οι σκοποί, οι στρατηγικές λειτουργίες, οι αρμοδιότητες, οι προτεινόμενοι φορείς που θα πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη των στόχων των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών, το οργανόγραμμα, οι πηγές χρηματοδότησης των δράσεων των DMMOs, καθώς και οι βασικές επιχειρησιακές δραστηριότητες των οργανισμών αυτών.

Οι διεθνείς τάσεις

Στο εξωτερικό, ολοένα και περισσότεροι προορισμοί ανά τον κόσμο ενσωματώνουν στους Οργανισμούς Διαχείρισης ένα έξυπνο μοντέλο στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο βασίζεται σε 5 πυλώνες: Στη διακυβέρνηση, την καινοτομία, την τεχνολογία, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα.

«Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, με σωστό σχεδιασμό και διαχείριση, διασφαλίζει ότι ο προορισμός διατηρεί την οικονομική του βιωσιμότητα, την περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική του ακεραιότητα – αυθεντικότητα, τους πόρους, καθώς και όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κατέστησαν ελκυστικό αρχικά» λέει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: «Ο καλός σχεδιασμός και η σωστή διαχείριση ενός προορισμού θα συμβάλουν στην αποφυγή κοινωνικών και πολιτιστικών συγκρούσεων και θα εμποδίσουν τον τουρισμό να επηρεάσει αρνητικά τον τοπικό τρόπο ζωής και τις παραδόσεις».

Οπως υπογραμμίζουν διεθνείς αναλυτές που μελετούν τις τάσεις του παγκόσμιου τουρισμού, «οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) μελλοντικά θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά όλων των τουριστικών προορισμών». Το συγκεκριμένο εργαλείο, όπως επισημαίνουν, αναμένεται να ενισχύσει την προώθηση των προορισμών, την προσέλκυση επισκεπτών και τη βιώσιμη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, μέσα σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι DMΜOs θα παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα ενισχύουν την εμπειρία του επισκέπτη, την ταυτότητα και την επωνυμία ενός προορισμού.

Το νομικό πλαίσιο

Από τον νόμο 4875/2021 παρέχεται ήδη η αρμοδιότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση και την προώθηση των τουριστικών προορισμών μέσω των αναπτυξιακών ΟΤΑ, των αναπτυξιακών ανώνυμων εταιρειών των ΟΤΑ και των ήδη υφιστάμενων αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα μπορούν να λειτουργούν και ως οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης προορισμού.

«Το εργαλείο των DMMOS είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν» λέει ο Κικίλιας και προσθέτει: «Το 2022 ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε τους στόχους και απέδειξε ότι είναι στην πρώτη γραμμή για την ανάταξη της οικονομίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Εμείς εργαζόμαστε ώστε με τους DMMOS να προσθέσουμε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα λειτουργίας του τομέα, διασφαλίζοντας ότι οι προορισμοί και οι επαγγελματίες του τουρισμού θα μπορούν να λειτουργούν αναπόσπαστα με στόχο την επίτευξη κρίσιμων στόχων σε ατομικό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο».