Πλήγμα για τη δημοκρατία θεωρούν οι έξι στους δέκα πολίτες τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της εταιρίας PRORATA, που διενεργείεται κάθε μήνα για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA.

Κριτήριο ψήφου

H έρευνα (πραγματοποιήθηκε 19 – 23 Ιανουαρίου) καταγράφει ποια θέματα επηρεάζουν περισσότερο την ψήφο των πολιτών, με την οικονομία και ειδικά την ακρίβεια να βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η διαφθορά και τα πολιτικά σκάνδαλα.

Το 59% θεωρεί ότι οι παρακολουθήσεις κακώς έγιναν και αποτελούν πλήγμα για τη δημοκρατία ενώ υπάρχει και ένα 23% που απαντά επίσης ότι κακώς έγιναν ωστόσο θεωρεί υπερβολικό το θόρυβο γύρω από το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το 19% απαντά πως η διαφθορά και τα πολιτικά σκάνδαλα αποτελεί για τους ίδιους κρίτηριο ψήφου ενώ τα υψηλότερα ποσοστά ως κριτήριο ψήφου συγκεντρώνει η ακρίβεια.

Μάλιστα σχεδόν οι 7 στους 10 ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι με τα κυβερνητικά μέτρα καθώς απαντούν ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που μπορεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Με δυσκολία

Οι πολίτες για να περιγράψουν την οικονομική τους κατάσταση απαντούν σε ποσοστό 72% ότι ανταποκρίνονται με δυσκολίες (μικρότερες ή μεγαλύτερες) στις υποχρεώσεις τους, ενώ ένα 12% απαντά ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ ένα 15% απαντά ότι ανταποκρίνεται σχετικά εύκολα στις υποχρεώσεις του.

Ο ένας στους τρεις απαντά ότι η οικονομία θα επηρεάσει την ψήφο του στις εκλογές, ενώ το 19% απαντά η διαφθορά και τα πολιτικά σκάνδαλα και ακολουθεί τρίτη κατά σειρά απάντηση η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα που αποτελούν κριτήριο ψήφο για το 15%.

Το 67% δεν είναι κανοποιημένο

Στον προσδιορισμό της οικονομίας ως κριτήριο ψήφου οι πολίτες που έδωσαν αυτή την απάντηση διευκρινίζουν οι μισοί από αυτούς ότι αναφέρονται στην ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (51%), στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις το 21%, στην ακρίβεια στους λογιασμούς ενέργειας το 11%. Ακολουθούν το ύψος του κατώτατου μισθού (6%), η φορολογία (5%) η ακρίβεια στα καύσιμα (3%), η δημοσιονομική πολιτική (δημόσιο χρέος – έλλειμμα) 3%.

Σχεδόν οι εφτά στους δέκα ερωτηθέντες εμφανίζονται να μην είναι ικανοποιημένοι από τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς το 67% απαντά ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει όσα μέτρα είναι δυνατό να λάβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 31% δηλώνει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όσα μέτρα είναι δυνατό να λάβει.

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός συγκεντρώνοντας 39% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 32%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 18% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 17% θετικές γνώμες, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 14% θετικές γνώμες και τελευταίος ο Κυριάκος Βελόπουλος με μόλις 7% θετικές γνώμες.

Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ

Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου το πολιτικό βαρόμετρο της PRORATA δείχνει προβάδισμα πέντε μονάδων της ΝΔ 31% (28-34) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 26% (23,5-28,5), το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 9%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 15,5%.

Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση συνεργασίας προτιμούν οι ψηφοφόροι, απαντούν «μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ» το 44%, ενώ «μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ότι θέλει το 40%. Ενώ υπάρχει και ένα 16% που απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο ερώτημα αυτό, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μοιράζονται, καθώς το 42% απαντά κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, το 25% απαντά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «Δεν ξέρει/Δεν απαντά» το 33%.