Επαναφέρει τις απειλές ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», αναφερόμενος στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο Telegram αναφορικά με τη στήριξη του ΝΑΤΟ προς τον ουκρανικό στρατό, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους».

Πώς η φτωχότερη χώρα της ΕΕ έσωσε κρυφά το Κίεβο

Επαναλαμβανόμενες απειλές για τα πυρηνικά όπλα

Ο Μεντβέντεφ, δεν χάνει ευκαιρία, σε  κατά καιρούς δηλώσεις του, να ανασύρει τις απειλές για την χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Σε  άρθρο του που δημοσιεύτηκε την  Κυριακή των Χριστουγέννων,  είχε υποστηρίξει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο και το δόγμα της Μόσχας για τη χρήση του, σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι οι μόνοι λόγοι που αποτρέπουν τη Δύση από το να κηρύξει τον πόλεμο σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε θεωρηθεί φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής κατά την προεδρική θητεία του (2008-2012), είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταγγέλλει τακτικά τη Δύση, την οποία κατηγορεί ότι φιλοδοξεί να διαλύσει τη Ρωσία προς όφελος της Ουκρανίας.

«Είναι έτοιμη η Δύση να εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών, καθοδηγούμενη από το Κίεβο;» είχε διερωτηθεί ο Μενβέντεφ σε άρθρο 4.500 λέξεων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

«Το μοναδικό πράγμα που εμποδίζει τους εχθρούς μας σήμερα είναι ότι έχουν καταλάβει πως η κυβέρνηση της Ρωσίας καθοδηγείται από τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής για την πυρηνική αποτροπή. Και σε περίπτωση που προκύψει πραγματική απειλή, θα αναλάβει δράση εναντίον τους», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος Πούτιν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας υπαγορεύει ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ