Ο ηγέτης της σουηδικής ακροδεξιάς, του μεγαλύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιο της χώρας, Τζίμι Άκεσον, χαρακτήρισε «ισλαμιστή δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Στοκχόλμης και Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζίμι Άκεσον και το κόμμα του, οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD), δεν μετέχουν στην κυβέρνηση, όμως είναι η μεγαλύτερη δύναμη υποστήριξης του συντηρητικού πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον, στο Κοινοβούλιο.

Ο ακροδεξιός πολιτικός ζήτησε να μην γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις στον Τούρκο πρόεδρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά, γιατί, πριν απ’ όλα, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα αντιδημοκρατικό σύστημα και έναν δικτάτορα», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Εξελέγη από το λαό, ναι, αλλά το ίδιο και… ο Πούτιν»

«Είμαι επικεφαλής του αντι-ισλαμιστικού κόμματος SD και έχω ισχυρές απόψεις όσον αφορά έναν ισλαμιστή δικτάτορα, όπως ο Ερντογάν. Εξελέγη από τον λαό, ναι. Αλλά αυτό ισχύει και για τον Πούτιν», σημείωσε ο Άκεσον.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Κρίστερσον είπε ότι η Άγκυρα ζητά πράγματα που η Στοκχόλμη δεν μπορεί και δεν θέλει να της δώσει.

Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει το ενταξιακό πρωτόκολλο, είπε το Σάββατο ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Ερντογάν, έπειτα από μια νέα διπλωματική αντιπαράθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, μια φιλοκουρδική οργάνωση κρέμασε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ερντογάν μπροστά από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα».

Άγκυρα και Στοκχόλμη καταδίκασαν το γεγονός, όμως στη Σουηδία ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση γύρω από το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, αλλά και την ανάγκη να μην θυσιαστεί η ελευθερία της έκφρασης.

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στο τέλος Ιουνίου ένα «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση Τούρκων πολιτών, τους οποίους κατηγορεί για «τρομοκρατία».

Η σουηδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει ότι την τελευταία λέξη στις υποθέσεις αυτές, την έχει η ανεξάρτητη σουηδική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ