Οι πετρελαϊκές εταιρείες που επί δεκαετίες έλεγαν ψέματα για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής πρέπει να διωχθούν, δήλωσε από το Νταβός ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την αποκάλυψη ότι η αμερικανική ExxonMobil γνώριζε αλλά δεν μιλούσε για τις επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας σίγουρα γνώριζαν τη δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Όπως έκανε και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια την γνώση τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα» κατήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Υδρογονάνθρακες: Οι κίνδυνοι για τις πρώτες γεωτρήσεις στην Ελλάδα

Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι του «μεγάλου ψέματος» πρέπει να διωχθούν, όπως έγινε στην περίπτωση των καπνοβιομηχανιών που απέκρυπταν τους κινδύνους των προϊόντων τους.

To οικονομικό μοντέλο της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητας, είπε ο Γκουτέρες στο Νταβός (Reuters)

Ο Γκουτέρες αναφερόταν στα 246 δισεκατομμύρια δολάρια που οι καπνοβιομηχανίες δέχθηκαν να καταβάλουν το 1998 σε 46 αμερικανικές πολιτείες για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης των καπνιστών.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Science διαπίστωνε ότι η Exxon γνώριζε από μελέτες της τη δεκαετία του 1970 ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι προβλέψεις των επιστημόνων της εταιρείας επιβεβαιώθηκαν τα χρόνια που ακολούθησε.

Παρόλα αυτά, η ExxonMobil επέμεινε να αμφισβητεί δημόσια τα ίδια της τα ευρήματα.

«Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και όσοι τους υποστηρίζουν συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αύξηση της παραγωγής, παρόλο που γνωρίζουν ότι το οικονομικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητας» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτή η παράνοια ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι μια απόλυτη επιστημονική αλήθεια», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP