Με ισχυρή ζήτηση και μειωμένο επιτόκιο έλαβε τέλος η δημοπρασία του δεκαετούς ομολόγου. Το Δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 21,9 δισ. ευρώ και τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για επιτυχημένο έκδοση, τόσο ως προς την ζήτηση, όσο και ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων.

Τα βιβλία άνοιξαν το πρωί, με το αρχικό guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5% περίπου. Ωστόσο, το επιτόκιο μειώθηκε λόγω και της ισχυρής προσφοράς, στο Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,45% περίπου, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%.

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.

Σταϊκούρας: Επιτυχής η σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Οπως επισημαίνει, «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Τα συμπεράσματα σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση ομολόγου

Ένα χρόνο πριν (19/01/2022) είχε πραγματοποιηθεί η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

Η τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς τίτλου προσεγγίζει το 4,136% ή 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τη μέση απόδοση του ομολόγου την τελευταία διετία, που ήταν στο 1,23%. Οι αποδόσεις συνολικά των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, οδηγούμενες και από τις αποδόσεις των αμερικανικών αλλά και των γερμανικών ομολόγων και των αποφάσεων των Fed και ΕΚΤ, βρίσκονται πολύ υψηλότερα.

Αυξήσεις σημειώνονται ωστόσο στις αποδόσεις και των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές τίτλων και καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω πανδημίας, με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος να είναι πιθανό να κορυφωθούν στο 3,25%, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.