Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του τέως βασιλιά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία του. Νωρίτερα προηγήθηκε το τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Η ταφή γίνεται ιδιωτικώς, όπως ζήτησε η οικογένεια, χωρίς την παρουσία καμερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος πολιτών – νοσταλγών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ξεκίνησε να συγκεντρώνεται στο Τατόι για την ταφή του, πριν το τέλος της εξόδιου ακολουθίας στη Μητρόπολη Αθηνών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30.

Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει, μεταξύ άλλων, τη σορό του τέως βασιλιά  έφτασε στα πρώην βασιλικά ανάκτορα λίγο μετά 15:00.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Συγκίνησε ο Παύλος στον επικήδειο – Τα πολιτικά μηνύματα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Η στιγμή της άφιξης της Aννας Μαρίας στη Μητρόπολη

Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, όπως άλλωστε και στο κέντρο της Αθήνας όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους από χιλιάδες πολίτες -κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν ελληνικές σημαίες, φωτογραφίες και σύμβολα μια άλλης εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Τέως βασιλιάς Κωσταντίνος: Οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες τελούν την κηδεία – Τον μνημόνευσαν ως βασιλιά

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι επίσημοι που βρέθηκαν στην κηδεία

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής, ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο Τατόι σε όσους δεν έχουν πρόσκληση.

Επίσης, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να απαγορευτεί η είσοδος σε όσους δεν είχαν ειδική πρόσκληση, ελήφθη η απόφαση οι πύλες των πρώην βασιλικών κτημάτων να ανοίξουν για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την τελετή της ταφής.

Όλα έτοιμα για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Live εικόνα από το in

Μόλις φτάσει στο σημείο η πομπή, θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του τέως βασιλιά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως φορτηγά, μπουλντόζες και συνεργεία καθαρισμού εργάζονταν εδώ και μέρες με αμείωτο ρυθμό. Κορμοί καμένων δέντρων και κλαδιά απομακρύνθηκαν, ενώ ο χώρος στο σημείο ταφής καθαρίστηκε από σκουπίδια και άλλα υλικά.

Οι εργασίες εστίασαν περιμετρικά του ναού της Αναστάσεως και του μαυσωλείου, ενώ νωρίς το Σάββατο πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση.

Λεπτό προς λεπτό από το in όλα όσα συμβαίνουν στο Τατόι

15:45 Δεν θα υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη την ώρα της ταφής του τέως βασιλιά, μετά από αίτημα της οικογένειάς του.

15:35 Οι τρεις γιοί του τον μεταφέρουν στην τελευταία του κατοικία του κατοικία.

15:33 Ολοκληρώθηκε το τρισάγιο.

15:30 Όταν εψάλη το «Αιωνία του η μνήμη» τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου γονάτισαν σε ένδειξη σεβασμού.  

15:27 Ξεκίνησε το τρισάγιο.

15:24 Μετά την άφιξη της σορού στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Τατόι, οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος έβαλαν πάνω στο φέρετρο την σημαία με τον θυρεό του οίκου του Γλύξμπουργκ. 

15:20 Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σήκωσαν το φέρετρο με τη σορό του και το μετέφεραν στο ναό της Αναστάσεως στο Τατόι.

15:10 Η αυτοκινητοπομπή έφτασε στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πάνω από εκατό τα αυτοκίνητα της πομπής, σχηματίζοντας μια ουρά 5-6 χιλιομέτρων.

15:00 Θέμα χρόνου να φτάσει στο Τατόι η αυτοκινητοπομπή για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

14:48 Μετά την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι θα ακολουθήσει γεύμα της οικογένειας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια».

14:44 Τεράστιο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

14:34 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, αφού περάσει και το τελευταίο αυτοκίνητο της πομπής στο κτήμα του Τατοΐου, θα ανοίξει η πύλη για να επιτραπεί και σε πολίτες να μπουν ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής.

14:31 Εικόνες από το Τατόι με πλήθος κόσμους να περιμένει την αυτοκινητοπομπή με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.  

14:28 Με παράσημα το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ανάμεσα σε αυτά και το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Dannebrog με διαμάντια το οποίο του είχε απονεμηθεί το 1964 κατά την άνοδο του στον ελληνικό θρόνο.   

14:22 Γιώργος Μαλούχος στο MEGA: «Δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ως ιδιώτη»

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος μίλησε για τον τέως βασιλιά και για τις αποφάσεις να ταφεί ως ιδιώτης.

«Ασυζητητί δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση, να μη λάβει τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς. Από τις 6 το πρωί η κυβέρνηση ασυζητητί έχει μετανιώσει για την επιλογή που έκανε. Ο τέως βασιλιάς δεν ήταν αρχηγός της μοναρχίας στην Ελλάδα, δεν ήταν αρχηγός ενός πολιτεύματος που άλλαξε, υπήρξε πράγματι» ανέφερε αρχικά.

«Ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους. Το ελληνικό κράτος είναι μία καθαρή, ξεκάθαρη, μορφή πολιτεύματος που λέγεται προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία από το 1974 και μετά, και μετά το δημοψήφισμα που έγινε με το 70% των ψήφων να δείχνει το τέλος της βασιλείας. Ο τέως βασιλιάς δεν αμφισβήτησε ποτέ το αποτέλεσμα. Το πολίτευμα έχει όνομα όχι το κράτος. Η δημοκρατία δεν προσδιορίζει αναγκαστικά ετεροπροσδιοριζόμενη σε σχέση με το εάν είναι ένα φασιστικό καθεστώς ή όχι. Είναι ένα πολίτευμα που άλλαξε» συμπλήρωσε.

«Ο Κωνσταντίνος προσέφερε κάτι στη δημοκρατία που δεν το σκεφτόμαστε. Η παρουσία του  Κωνσταντίνου έκανε τη διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους βασιλείς που μόλις έφευγαν ξεκινούσαν αμέσως τη διαδικασία να ξεκινήσουν. Έβαλε μία ταφόπλακα ότι το πολίτευμα είναι σεβαστό όσο και αν δεν του άρεσε αυτό. Εκτιμώ ότι η κίνηση να ταφεί ως ιδιώτης έγινε από την πίεση των εκλογών και γιατί ο πρωθυπουργός είχε μία ανησυχία, καθώς ο κόσμος συνδέει πολλές φορές την οικογένειά του με την πρώην βασιλικής» κατέληξε ο κ. Μαλούχος.

14:12 Τι συμβολίζει το λευκό τζιπ που επιβαίνει ο Παύλος.

14:08 Αυξάνεται ο κόσμος που περιμένει στο Τατόι την άφιξη της πομπής με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

13:55 Η πομπή με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πέρασε και από τη Βουλή όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες για να τον αποχαιρετήσουν.

13:49 Εντυπωσιακή η εικόνα της πομπής από τη Μητρόπολη μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Δείτε όλα όσα συνέβησαν από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας, με το λαϊκό προσκύνημα, τις αφίξεις των επίσημων προσκεκλημένων και την εξόδιο ακολουθία.