Η στάση του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και του επικεφαλής της Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπαίνει στο μικροσκόπιο της Ευρωβουλής, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους της εταιρείας στις συμβάσεις αγοράς των εμβολίων κατά της Covid.

Η επιτροπή COVID (COVI) του ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου πρόταση για τον αποκλεισμό των αξιωματούχων της Pfizer. Όπως αναφέρει το Euractiv, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας και ο διευθύνων σύμβουλός της Άλμπερτ Μπουρλά θα μπορούσαν σύντομα να μην έχουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από αίτημα της ομάδας των Πρασίνων να απαγορευτεί η είσοδος των εκπροσώπων της Pfizer.

Η υπόθεση με τα γραπτά μηνύματα – Οσμή σκανδάλου για τα εμβόλια – Στην Εισαγγελία Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά;

Όλες οι πολιτικές ομάδες ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την Ανανεωτική Ευρώπη, που ψήφισαν κατά. Η πλειοψηφία ήταν αρκετή για να περάσει η πρόταση.

Το προηγούμενο για την απαγόρευση της παρουσίας εκπροσώπων μιας εταιρείας στο Κοινοβούλιο χρονολογείται από το 2017, όταν η επιτροπή περιβάλλοντος (ENVI) ψήφισε την απαγόρευση της παρουσίας αξιωματούχων της αμερικανικής αγροχημικής εταιρείας Monsanto μετά την άρνησή της να συμμετάσχει σε δημόσια ακρόαση.

Οι συμβάσεις και τα sms

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κοροναϊού, η ΕΕ αγόρασε εμβόλια από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer/BioNTech, προκειμένου να τα παραδώσει στα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό.

«Το ΕΚ έχει δικαίωμα σε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της δαπάνης και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτήν», έγραψε η Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, πρόεδρος της επιτροπής COVI, σε ένα tweet τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αρνήθηκε να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της COVI.

«Νομίζω ότι σκόπιμα δεν ήρθε, επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τις αντιπαραθέσεις», δήλωσε στη EURACTIV η Γαλλίδα ευρωβουλευτής και μέλος της COVI Βερονίκ Τρίιλετ-Λενουάρ.

Ο επικεφαλής της Pfizer επρόκειτο να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη λεγόμενη υπόθεση SMS, κατά την οποία οι συμβάσεις που αφορούσαν 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέρεται να αποτέλεσαν αντικείμενο απευθείας διαπραγμάτευσης μέσω ιδιωτικών γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του Μπουρλά και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η τελική απόφαση αναμένεται σε ένα μήνα

Μετά την ψηφοφορία, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CPC), η οποία συγκεντρώνει όλους τους προέδρους των επιτροπών κάθε Τρίτη κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων ολομέλειας στο Στρασβούργο, θα γνωμοδοτήσει.

Η CPC θα εξετάσει διάφορες επιλογές: τη διάρκεια του αποκλεισμού, αν η κύρωση θα ισχύσει μόνο για τον Μπουρλά ή για όλους τους εκπροσώπους της Pfizer ή αν εν τέλει θα επιβληθεί.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομάδας των Πρασίνων με τον οποίο επικοινώνησε το EURACTIV Γαλλίας, η απόφαση δεν αναμένεται για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.