Διευκρινίσεις για τη σοβαρότητα του τραυματισμού του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης στην πυγμαχία, Βασίλη Τόπαλου, που πέθανε τη Δευτέρα δίνει με ανακοίνωσή του το Τζάνειο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο αδικοχαμένος νεαρός.

Αναφέρονται όσα συνέβησαν τις τελευταίες κρίσιμες ώρες, από τη μεταφορά του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου σε κωματώδη κατάσταση μέχρι τον θάνατό του. Ο 16χρονος πυγμάχος, όπως σημειώνεται, διασωληνώθηκε και οδηγήθηκε άμεσα στο χειρουργείο.

Οι προσπάθειες των γιατρών και η εντατική φαρμακευτική αγωγή δεν στάθηκαν ικανά να αντιστρέψουν την κατάσταση. Ο Βασίλης Τόπαλος δεν παρουσίασε κλινική βελτίωση στη διάρκεια της νοσηλείας του.

Το Τζάνειο νοσοκομείο για τον Βασίλη Τόπαλο

«O ασθενής Τ.Β., διακομίσθηκε με το Ε.Κ.Α.Β. στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, την 16/12/2022 σε κωματώδη κατάσταση, μετά από αναφερόμενη πτώση.

Διασωληνώθηκε και υπεβλήθη σε κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος ανέδειξε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Χειρουργήθηκε επειγόντως για αφαίρεση οξέος υποσκληριδίου αιματώματος και στη συνέχεια διακομίσθηκε διασωληνωμένος, ώρα 18:40μ.μ. στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου, σε βαριά κλινική κατάσταση και ετέθη άμεσα σε έντονη αποιδηματική αγωγή για τον έλεγχο του εκτεταμένου εγκεφαλικού οιδήματος.

Παρά την εντατική φαρμακευτική αγωγή και την υποστήριξη όλων των ζωτικών του λειτουργιών, ο ασθενής δεν παρουσίασε κλινική και απεικονιστική βελτίωση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Η κλινική του εικόνα και ο απεικονιστικός έλεγχος παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση και τελικώς ο ασθενής κατέληξε στις 02/01/2023 και ώρα 14:16 μμ.».

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε να γίνει διερεύνηση του σοβαρού τραυματισμού του Έλληνα αθλητή. Στοιχεία συλλέγει και η Ελληνική ομοσπονδία πυγμαχίας προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

O νεαρός πρωταθλητής Ευρώπης Βασίλης Τόπαλος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης του προπόνησης το πρωί της Παρασκευής (16/12) σε γυμναστήριο στην Καλλιθέα.

Η μάχη του Βασίλη Τόπαλου

Η οικογένεια της πυγμαχίας έχει βυθιστεί στο πένθος με τον χαμό του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης Βασίλη Τόπαλου. Είχε νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Ο Βασίλης Τόπαλος πάλεψε για δύο εβδομάδες. Έχασε όμως τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

«Τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Βασίλη μας άφησες πολύ νωρίς. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ράκος ο προπονητής του Βασίλη Τόπαλου

Σε αρκετά άσχημη κατάσταση βρίσκεται ο προπονητής του 16χρονου πυγμάχου, Στέφανος Φιλιμιάνοβ, ο οποίος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τον άδικο χαμό του νεαρού πρωταθλητή.

«Είμαι σε κάκιστη ψυχολογική κατάσταση. Βιώνω ένα δράμα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να πω τίποτα» σημείωσε ο Φιλιμιάνοβ, προσθέτοντας ότι είναι συντετριμμένος.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο της πυγμαχίας με σημαντικές διακρίσεις.

Το χρονικό του τραυματισμού

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Βασίλης Τόπαλος έδεσε τα γάντια του για μια ακόμα προπόνηση σε ένα γυμναστήριο στην Καλλιθέα, υπό το βλέμμα του πατέρα του που ήταν πάντα στο πλευρό του.

Η προπόνηση ήταν κουραστική, με τον 16χρονο να ζητά να κάνει ένα διάλειμμα καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία. Τότε ήταν που πήγε στο μπάνιο του γυμναστηρίου για να ρίξει νερό στο πρόσωπό του, όμως δεν επέστρεψε ποτέ.

Όπως σημείωσε ο ιδιοκτήτης και προπονητής του γυμναστηρίου, Νίκος Γιδάκος, ο Βασίλης πήγαινε εκεί για προπόνηση μια φορά την εβδομάδα. «Εκείνη την ημέρα έγινε η συνηθισμένη προπόνηση, ήταν σε πρωινό γκρουπ, δεν είχε ένταση σαν προπόνηση δηλαδή» σημείωσε.

Για τη μοιραία στιγμή, ο κ. Γιδάκος τόνισε: «Κάποια στιγμή πήγε στην τουαλέτα και τον βρήκε ένας συναθλητής του λιπόθυμο».

Μάλιστα, μάρτυρας των όσων συνέβησαν ήταν και ο πατέρας του 16χρονου αθλητή. «Ήταν με τον πατέρα του εκείνη την ημέρα, έκανε με εκείνον προπόνηση. Ασχολείται και ο πατέρας του με την πυγμαχία» πρόσθεσε ο κ. Γιδάκος.

Ο 16χρονος αθλητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργείο στο κεφάλι για να μειωθεί το αιμάτωμα και από εκείνη την ημέρα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.