Αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών εξετάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Ιουνίου, ωστόσο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση εξετάζει μια «μικροαλλαγή» στην ημερομηνία των εκλογών.

Συμπίπτει με τις θερινές εκλογές

«Θέλουμε να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Όμως επειδή αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει, σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε λίγο νωρίτερα την ημερομηνία», πρόσθεσε.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου και ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι θα γίνουν τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχει οριστική απόφαση

«Αυτή η αλλαγή ημερομηνίας δεν ισοδυναμεί με πρόωρες εκλογές (…) Δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση από την ηγεσία του κόμματος, το εξετάζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.

Εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα, το 2023 είναι εκλογικό έτος. Μάλιστα την ώρα που όπως όλα δείχνουν στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν εξετάζει -με την επίκληση των θερινών διακοπών- να φέρει τις εκλογές νωρίτερα από τις 18 Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα το Μάιο, την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως φάνηκε και από το διάλογο που είχε χτες με τον Δημήτρη Κουτσούμπα προσανατολίζεται για τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών τον Απρίλιο.