Ηχηρή είναι η απάντηση της Αθήνας, στην Άγκυρα, και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που υπενθύμισε το casus belli, αναφερόμενος στο θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε πως η Ελλάδα «ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται». Παράλληλα,  χαρακτήρισε αδιέξοδη την τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία.

Επέκταση χωρικών υδάτων 12 μίλια στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης από τον Μάρτιο

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των ελληνικών υδάτων ούτε κατά ένα μίλι

«Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται»

Αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Υπό κατοχή η Ψέριμος»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταφέρει την κρίση από το Αιγαίο στη Μεσόγειο

Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

Οι απειλές πολέμου Τσαβούσογλου για τα 12 μίλια

Νωρίτερα, ο τούρκος ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς,  επανέφερε τις απειλές πολέμου αν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, ούτε κατά ένα μίλι.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.  Υπενθυμίζοντας το casus belli συμπλήρωσε: «Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στις 8 Ιουνίου 1995, κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.