Στις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το Χαμόγελο του Παιδιού, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ακόμα ότι μετά από το δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» έλαβε μια ανώνυμη καταγγελία για το Χαμόγελο του Παιδιού, που είχε παρεμφερές περιεχόμενο με όσα αποκάλυπτε το ρεπορτάζ.

Κακοδιαχείριση

Ειδικότερα στην ανώνυμη καταγγελία που εστάλη στο γραφείο της, γίνονται αναφορές για κακοποιητική συμπεριφορά προς το προσωπικό, χρήση ακινήτων του συλλόγου για υποθέσεις του προέδρου του οργανισμού, αξιοποίηση του προσωπικού του συλλόγου για παροχή υπηρεσιών προς τον πρόεδρο, υιοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, υψηλός μισθός και αποδοχές για τον πρόεδρο και τη σύζυγό του.

Χαμόγελο του Παιδιού: Ο πρόεδρος της ΜΚΟ διαμένει σε μεζονέτα 500 τ.μ. της δομής

«Έλαβα την καταγγελία για μη χρηστή διαχείριση και συγκεκριμένα κακοδιαχείριση και διαβίβασα την καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας» είπε η κ. Μιχαηλίδου στη συνέντευξή της στον ANT1.

Προσέθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών. Όλοι δίνουμε από το υστέρημα μας για να βοηθήσουμε τα παιδιά. Βρίσκουμε λογαριασμούς με 20 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, ενώ δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα για να βελτιώσουν τα κτίρια στα οποία φιλοξενούν παιδιά».

Δεν θέλουν τον έλεγχο

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε πως έχει στείλει καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές και για ιδιωτικές και για δημόσιες δομές, είπε ότι η «κακοποιητική συμπεριφορά είναι οριζόντια» σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και συμπλήρωσε ότι «αυτήν την στιγμή, η Πολιτεία είναι δίπλα στα ιδρύματα. Ο κ. Γιαννόπουλος ήταν ο μόνος που δεν ήθελε τον έλεγχο».

Ερωτηθείσα για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία βρίσκεται στην δίνη καταγγελιών, είπε ότι «οι δυσμενείς συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει την λειτουργία της “Κιβωτού του Κόσμου”», ενώ σε γενικότερο πλαίσιο είπε ότι «ο κόσμος μιλάει, επειδή βλέπει ότι έχουν γίνει πράγματα και υπάρχει βούληση να γίνουν κι άλλα».

Αναφορικά με το τι έχει κάνει το κράτος τα τελευταία χρόνια για τα παιδιά και τις δομές φιλοξενίας τους, η κ. Μιχαηλίδου είπε «έχουμε βγάλει σχεδόν τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα μέσα σε 3 χρόνια. Το 2019 το ελληνικό κράτος δεν ήξερε πόσα παιδιά ήταν μέσα στα ιδρύματα. Είχαμε 2.400 παιδιά. Σήμερα, σχεδόν τα μισά είναι σε οικογένειες. Σήμερα, σε ιδρύματα είναι 1.300 παιδιά, επειδή με σύστημα και προσπάθεια τα άλλα πήγαν σε οικογένειες».

Ακόμα, μίλησε για την αποιδρυματοποίηση, αναφέροντας ότι «3 στις 4 δομές για παιδιά είναι ιδιωτικές, όμως 3 στις 4 υιοθεσίες γίνονται από τις δημόσιες δομές».