Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για δέκατο συνεχή μήνα με τις απώλειες άμαχου πληθυσμού να αυξάνονται. Ένα τέτοιο συμβάν πραγματοποιήθηκε σε ένα χωριό ρωσικής κατοχής, όπου άνδρες έκλεψαν και σκότωσαν μία οικογένεια οκτώ μελών, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, οι τρεις ύποπτοι ήδη έχουν συλληφθεί. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσηςς ισχυρίζονται ότι οι ύποπτοι είναι μέλη της διαβόητης οργάνωσης Wagner.  Η οργάνωση έχει πρόσφατα στρατολογήσει νέα μέλη – κρατούμενους από ρωσικές φυλακές.

Προειδοποίηση για ευρείας κλίμακας ρωσική επίθεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

«Οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις επιθέσεις εναντίον του ενεργειακού μας δικτύου», δήλωσε ο κ. Χαλουσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Κι αφού βάζουν στο στόχαστρο συγκεκριμένες ημερομηνίες, η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι μια από αυτές τις ημερομηνίες που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν ζημιά στο ενεργειακό μας δίκτυο», επέμεινε.

Οι ενεργειακές υποδομές επισκευάζονται το ταχύτερο δυνατόν ώστε οι Ουκρανοί να μπορέσουν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά χωρίς προβλήματα, αλλά αυτό θα καταστεί εφικτό μόνον εάν δεν υπάρξουν νέα ρωσικά πλήγματα, τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Δύσκολη και επώδυνη» η κατάσταση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «δύσκολη και επώδυνη» την κατάσταση στο μέτωπο του Ντονμπάς, τονίζοντας ότι απαιτεί «όλη τη δύναμη και τη συγκέντρωση» της χώρας.

«Πρώτα απ’ όλα, τα θέματα του μετώπου. Το Μπαχμούτ, η Κρεμίνα και οι άλλες περιοχές του Ντονμπάς που απαιτούν τη μέγιστη δύναμη και συγκέντρωση», είπε ο ουκρανός πρόεδρος στο νυχτερινό διάγγελμά του. «Η κατάσταση εκεί είναι δύσκολη και επώδυνη. Οι κατακτητές αναπτύσσουν όλους τους πόρους που διαθέτουν – και είναι σημαντικοί – για να επιτύχουν κάποιου είδους πρόοδο», είπε.