Οι ΗΠΑ απειλούνται από την Παρασκευή με μία ιστορικών διαστάσεων κακοκαιρία. Για το ενδεχόμενο να επηρεάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα μίλησε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Είναι κάτι που λαμβάνει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γενικότερα στη Βόρεια Αμερική. Σχεδόν συμβαίνει μία με δύο φορές κοντά στα τρία με τέσσερα χρόνια. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, ωστόσο είναι ένα πολύ ακραίο φαινόμενο» είπε.

Καιρός: Παραμονή Χριστουγέννων με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και βροχές

«Η θερμοκρασία είναι κοντά στους – 20 έως και -40 βαθμούς Κελσίου»

Συνέχισε: «Να τονίσουμε ότι αυτό συνδέεται φυσικά με τη γενικότερη κυκλοφορία πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου ουσιαστικά ευνοεί την ταχεία μεταφορά μιας πολικής αέριας μάζας από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς την περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έως την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, όπου ακόμα και πριν από λίγο που έλεγξα τις θερμοκρασίες και σε παράκτιες περιοχές του Τέξας, έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των -6 και -7 βαθμών Κελσίου.

Αυτή τη στιγμή που στα βορειότερα και πιο ηπειρωτικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, η θερμοκρασία είναι κοντά στους – 20 έως και -40 βαθμούς Κελσίου. Είναι ένα πολύ ψυχρό κύμα.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ανθρώπους και την ανθρώπινη ζωή και συνοδεύει τέτοιες ψυχρές εισβολές είναι η αίσθηση του ψύχους, μιας και τα συστήματα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους που κάνουν την αίσθηση του ψύχους πάρα πολύ έντονη σε κάποιες περιοχές. Σήμερα στη Μοντάνα η αίσθηση του ψύχους είναι κοντά στους – 58 με -60 βαθμούς Κελσίου».

«Η αίσθηση του ψύχους είναι πάρα πολύ έντονη»

Όπως εξήγησε το «κύριο χαρακτηριστικό που συνοδεύει αυτό το φαινόμενο, γιατί τις επόμενες ώρες αναμένουμε να λάβει χώρα ένα βαρομετρικό χαμηλό «βόμβα», το οποίο έχει να κάνει με μια πολύ ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, είναι η βαρομετρική πίεση στο κέντρο του συστήματος.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική κίνηση των ανέμων, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και σε εκείνες τις περιοχές αναμένεται αυτή η αίσθηση του ψύχους να είναι πάρα πολύ έντονη».

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ψύχος

«Οι άνθρωποι υγείας που ουσιαστικά συμβουλεύονται και από τους μετεωρολόγους για αυτά τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συμβουλεύουν να μείνετε μακριά από αυτό το ψύχος. Έχει να κάνει με τη διάρκεια που μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις θερμοκρασίες.

Ενδεικτικά νομίζω, αν και δεν είμαι ειδικός στο συγκεκριμένο ζήτημα σε ότι αφορά την υγεία σε κάποιες θερμοκρασίες ψύχους κάτω από – 40 βαθμούς Κελσίου, η έκθεση σου στο ψύχος πρέπει να είναι λιγότερη των δύο λεπτών, οπότε ουσιαστικά δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Αυτό που συμβουλεύουν είναι να μείνεις σε ζεστό μέρος και να ντυθείς πάρα πολύ καλά».

Πώς μπορεί να επηρεάσει άλλες χώρες και την Ελλάδα

Αυτό το φαινόμενο θα έχει ως αποτέλεσμα και σφοδρές χιονοπτώσεις κυρίως στην περιοχή των Λιμνών εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου. «Εκεί θα δούμε χιονοπτώσεις που θα ξεπεράσουν και το 1 μέτρο και αυτό σαν συνέπεια θα έχει να αλλάξει η κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη και πάνω από τον Ατλαντικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε στην περιοχή μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας, όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Νότια Ευρώπη και στην Κεντρική Ευρώπη. Σε κάποιες περιοχές ίσως του Ηνωμένου Βασιλείου, στα βορειότερα, κυρίως στη Σκωτία, θα έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα αλλα γενικότερα πάμε για μία ήπια περίοδο».

Δείτε το βίντεο