Σε χριστουγεννιάτικο εφιάλτη εξελίχθηκε η εκδρομή 47 Ελλήνων από τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη που θέλησαν να περάσουν ένα εορταστικό πενθήμερο στη Ρουμανία.

Το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με μεταλλική μπάρα που προειδοποιούσε για το ύψος των οχημάτων που επιτρέπεται να διασχίσουν μια υπόγεια γέφυρα στο κέντρο του Βουκουρεστίου.

Τραγικός απολογισμός ένας νεκρός και 24 τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πληροφορίες από ρουμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στον Έλληνα οδηγό έγιναν αλκοτέστ και τεστ χρήσης ναρκωτικών ουσιών που βγήκαν αρνητικά.

Σοκαρισμένος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι ακολουθούσε τις οδηγίες για τη διαδρομή που έκανε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του κινητού του τηλεφώνου google maps ωστόσο από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

Συγκεκριμένα ο άνδρας φέρεται να εξήγησε στην αστυνομία ότι κατευθυνόταν προς το Παλάτι του Κοινοβουλίου και το Google Maps πρότεινε τη διαδρομή μέσω της υπόγειας διάβασης Unirii.

Πώς έγινε το τροχαίο στη Ρουμανία

Στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 48 άτομα: 47 Έλληνες και ο οδηγός του πούλμαν το οποίο ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Βόλο, έκανε στάση σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη και σήμερα το πρωί έφτασε στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με το Οbservator Antena 1, το τροχαίο συνέβη όταν το λεωφορείο, που μάλλον έτρεχε, παραβίασε πινακίδα σχετικά με το όριο ύψους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει στη μπάρα η οποία συνέθλιψε την οροφή. Επίσης, μετά την πρόσκρουση, τα παράθυρα του πούλμαν έσπασαν.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, στα οποία έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν δύο παιδιά, ενώ τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η μία γυναίκα δεν έχει τις αισθήσεις της και οι άλλοι δύο έχουν χτυπήσει στο κεφάλι αλλά έχουν τις αισθήσεις τους.

Όσοι δεν έχουν τραυματιστεί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Δρόμος καρμανιόλα

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα σε ρουμανικά μέσα ενημέρωσης και αναφορές στα social media αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος έχει μετατραπεί σε καρμανιόλα αφού μέσα σε δύο μήνες έχουν συμβεί τουλάχιστον 7 τροχαία ατυχήματα με τον ίδιο τρόπο όπως το σημερινό.

Όλα ξεκίνησαν από τις 4 Σεπτεμβρίου 2022 οπότε και εγκαινιάστηκε η νέα υπόγεια διάβαση το ύψος της οποίας είναι τόσο χαμηλό που δεν επιτρέπει τη διέλευση μεγάλων και βαρέων οχημάτων όπως το ελληνικό τουριστικό λεωφορείο.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, 4 μέρες από τα εγκαίνια της υπόγειας διάβασης έγινε ένα παρόμοιο τροχαίο ατύχημα με Τούρκος οδηγό φορτηγού που προσέκρουσε στην ίδια μεταλλική μπάρα και κατέστρεψε την οροφή της καμπίνας του φορτηγού του, δίχως ο ίδιος να τραυματιστεί.

Ο δήμαρχος της περιοχής είχε αναφέρει τότε οι οδηγοί πρέπει να υπακούουν στην πινακίδα και τους κανόνες. «Απαγόρευση ύψους 3,5 μέτρων» στην είσοδο της υπόγειας διάβασης Unirii έγραψε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό συνέβη επειδή ο οδηγός προσπάθησε να περάσει με ένα φορτηγό ύψους 4,2 μέτρων μη προσέχοντας την πινακίδα. Υποστήριξε επίσης ότι αυτό το απαγορευτικό σήμα υπήρχε και πριν από τις εργασίες συντήρησης και τα εγκαίνια της νέας υπόγειας διάβασης.

Μάλιστα λόγω των ατυχημάτων το ρουμανικό site sectorul4live στις 10 Νοεμβρίου έγραψε στο twitter: «Το δημαρχείο της περιοχής ανακοινώνει ότι μόλις τοποθέτησε νέες ενημερωτικές σημάνσεις σχετικά με το όριο ύψους 3,5 μέτρων στο Pasajul Unirii. Βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων από την είσοδο του τούνελ και φαίνονται ορατά ακόμα και από το αεροπλάνο. Αλλά αυτό το ρητό, ποτέ μην λες ποτέ»

: