Το Κρεμλίνο επέκρινε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στοχεύει τον οπλισμό που προμηθεύουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Η Μόσχα παρακολούθησε τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, καθώς και την ομιλία του Ουκρανού στο Κογκρέσο και δεν είδε κανένα σημάδι «προθυμίας να ακούσει τις ανησυχίες της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους, σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη, μεταδίδει το Bloomberg.

«Φυσικά και θα στοχοποιήσουμε τους Patriot»

Η Ρωσία θα βάλει «φυσικά» στο στόχαστρο το σύστημα αεράμυνας Patriot που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «επεκτείνουν συνεχώς το εύρος και αυξάνουν το τεχνικό επίπεδο» των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, αν και αυτό δεν θα εμποδίσει τον ρωσικό στρατό να επιτύχει τους στόχους του, προσέθεσε.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ ήταν το πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας, από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία προκάλεσε διεθνή καταδίκη και πρωτοφανείς κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, στις αρχές του πολέμου, ο ρωσικός στρατός υπέστη μια σειρά από ήττες υπό την πίεση μιας επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η αυτοπεποίθηση Πούτιν και η αισιοδοξία Ζελένσκι

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη στους κορυφαίους αξιωματούχους του στον τομέα της άμυνας ότι η Ρωσία δεν έχει «κανένα περιορισμό» στις στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι εμπιστεύεται πως «θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση και θα επιτευχθούν τα αποτελέσματα».

Με τον στρατό της να μένει όλο και περισσότερο στάσιμος στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία έχει στραφεί στη στόχευση των κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας με πυραυλικές επιδρομές, με στόχο να στερήσει από τους πολίτες τη θέρμανση, το ρεύμα και το νερό το χειμώνα.

Ενισχυμένες από δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές προμήθειες και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι ουκρανικές αρχές ακούγονται όλο και πιο σίγουρες ότι μπορούν να νικήσουν την εισβολή της Ρωσίας και να ανακτήσουν όλα τα εδάφη που κατακτήθηκαν στον πόλεμο.