Ήξερε ότι υπήρχε δίκτυο και ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ήταν το δεξί χέρι του «αρχηγού» Αντόνιο Παντσέρι, αλλά η Καϊλή δεν ήταν το επίκεντρο της επιχείρησης, δήλωσε η πρώην ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών και υποψήφια για την προεδρία της Πορτογαλίας, Άνα Γκόμες, αναφορικά με το σκάνδαλο Qatargate.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Γκόμες είπε αρχικά, «ήξερα ότι υπήρχε δίκτυο» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτεργάτη τον Παντσέρι. «Είμαι σοκαρισμένη όπως όλοι, ανήσυχη, αλλά όχι τόσο έκπληκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας: «Διότι στις τρεις θητείες μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες συνέπεσαν με τον κ. Παντσέρι, μπορούσα να τον δω να ενεργεί ως πράκτορας του Μαρόκου».

«Ο Παντσέρι ήταν πιο έξυπνος»

Σε ερώτηση για το ποιος άλλος μπορεί να εμπλέκεται εκτός από τον Παντσέρι, είπε: «O Παντσέρι ήταν πιο εύστροφος, ήταν έξυπνος. Είδαμε ότι δημιούργησε την ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να προστατεύσει καλύτερα τα δικαιώματα αυτών που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε Κατάρ, Μαρόκο και όπου αλλού θα τον πλήρωναν».

Και προσέθεσε: «Δεν με εξέπληξε όταν ο Τζόρτζι, ο οποίος ήταν βοηθός τότε, ήταν το δεξί του χέρι. Ειδικά επειδή ο Παντσέρι δεν μιλά άλλη γλώσσα εκτός από ιταλικά. Ο βοηθός του ήταν το πρόσωπο που συχνά διαπραγματευόταν με τους υπόλοιπους από εμάς, στα αγγλικά ή τα γαλλικά, αλλά με τον Παντσέρι στο πλευρό του ήταν προφανές ότι ακολουθούσε τις οδηγίες του αρχηγού».

«Δεν έβρισκα ποτέ κάτι σημαντικό σε όσα έλεγε η Καϊλή»

Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, η Εύα Καϊλή δεν είναι το επίκεντρο της επιχείρησης.

«Δεν με εξέπληξε όταν ο Τζόρτζι είπε στους δικαστές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Τύπο, ότι η Εύα Καϊλή δεν ήταν το κέντρο της επιχείρησης. Μπορώ να το φανταστώ, διότι έχω συναντήσει την Εύα Καϊλή στην τελευταία μου θητεία, την έβρισκα πολύ όμορφη και κομψή. Δεν έβρισκα ποτέ ότι κάτι από όσα λέει είναι σημαντικό, είναι βαθύ ή γνήσιο. Δεν τη βλέπω ως το κέντρο του δικτύου, αλλά βλέπω τον Παντσέρι όπως και τον Τζόρτζι».

Σε ερώτηση για το αν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι ίσως ο Παντσέρι, ο Τζόρτζι, η Καϊλή και άλλοι ευρωβουλευτές ή άλλοι βοηθοί τους θα μπορούσαν να είναι μέλη ενός κυκλώματος, απάντησε:

«Ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι γνώριζα ότι είναι αλληλένδετοι, ότι ήταν μέρος κάποιου δικτύου. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι, αλλά ήξερα ότι το δίκτυο ήταν εκεί και ότι ο ένας τρόπος που χρησιμοποιούσαν για να τραβήξουν ή να ουδετεροποιήσουν ευρωβουλευτές ήταν με το να τους προσκαλέσουν σε πολυτελή ταξίδια στο Μαρόκο».