Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα να κλείσει προσωρινά η πόρτα σε κάθε αντιπρόσωπο των συμφερόντων του Κατάρ και αποφάσισε να αναστείλει κάθε νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το εμιράτο, στο τέλος μιας πολυτάραχης εβδομάδας εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει αυτό τον ευρωπαϊκό θεσμό.

Σχεδόν ομόφωνα (541 ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά και τρεις αποχές), οι ευρωβουλευτές, «με βαθιά θλίψη» γι’ αυτές τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, ζητούν «επιμόνως την αναστολή των τίτλων πρόσβασης αντιπροσώπων συμφερόντων του Κατάρ» για όσο διαρκούν οι δικαστικές έρευνες. Η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να ληφθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να ληφθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Όπως αναμένεται, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, θα παγώσει η απελευθέρωση της βίζας.

«Πάγωμα» στα επείγοντα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε το ΕΛΚ

«Πριν μπορέσουμε να αποδείξουμε με βεβαιότητα ότι η ακεραιότητα της διαδικασίας και του δικτύου δεν διακυβεύεται από τρίτες χώρες όπως το Κατάρ, θα πρέπει να σταματήσουμε κάθε εργασία για τα επείγοντα ψηφίσματα. Απλώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας μας ως συνήθως» αναφέρει απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Κ.Ο. του ΕΛΚ σημειώνει ότι «υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων ποινικών ερευνών σε ένα διεφθαρμένο δίκτυο μεμονωμένων βουλευτών και βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομάδα του ΕΛΚ ανησυχεί εξαιρετικά για την ακεραιότητα των θέσεων εξωτερικής πολιτικής του ΕΚ, όπως εκφράζεται στα επείγοντα ψηφίσματα».

«Πρέπει να λάβουμε τολμηρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις για να σταματήσουμε το να επεκταθεί περαιτέρω στο κοινοβουλευτικό μας έργο η ζημιά αυτού του διεφθαρμένου δικτύου μεμονωμένων βουλευτών και βοηθών» τονίζεται.

Επισημαίνεται ότι «ως εκ τούτου, η Ομάδα του ΕΛΚ αποφάσισε ότι δεν θα λάβει μέρος σε καμία προετοιμασία, διαπραγμάτευση, συζήτηση ή ψηφοφορία στην ολομέλεια στο πλαίσιο των επειγόντων ψηφισμάτων».

«Η απόφαση αυτή θα ισχύει μέχρι νεοτέρας, θα έχει άμεση ισχύ και θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια πριν από τις ψηφοφορίες για τα επείγοντα ψηφίσματα την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.