Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το «πνεύμα της Ουκρανίας» ανακηρύχθηκαν το «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το αμερικανικό περιοδικό Time.

Το ετήσιο βραβείο των συντακτών του αμερικανικού περιοδικού απονέμεται σε κάποιον που θεωρείται ότι είχε τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Το περιοδικό έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» είναι κάποιος «που επηρέασε περισσότερο την επικαιρότητα ή τη ζωή μας, προς το καλύτερο ή το χειρότερο».

Ο 44χρονος Ζελένσκι ηγείται της χώρας του στον πόλεμο με τη Ρωσία μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να απομακρυνθεί ο ίδιος και η οικογένειά του σε ασφαλές μέρος κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ο Ζελένσκι παρέμεινε στο Κίεβο με τις αμυντικές του δυνάμεις.

Δείτε το εξώφυλλο του Time:

Δεν φοβάται κανέναν

Είπε ότι «δεν κρύβεται» και «δεν φοβάται κανέναν» καθώς ηγείται της αντίδρασης του έθνους του.

Ο Ζελένσκι γεννήθηκε το 1978 στο ρωσόφωνο Κρίβι Ριχ, μια νοτιοανατολική περιοχή της τότε Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

Ήταν 12 ετών όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Ο πρώην κωμικός ηθοποιός συγκλόνισε τον κόσμο όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2019 με το συντριπτικό 73% των ψήφων στον δεύτερο γύρο επί του Πετρ Ποροσένκο.

Ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX και νέος ιδιοκτήτης του Twitter, κέρδισε τον συγκεκριμένο τίτλο πέρυσι.

Άλλοι νικητές ήταν η Άνγκελα Μέρκελ το 2015, ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, η Γκρέτα Τούνμπεργκ το 2019 και ο Τζο Μπάιντεν μαζί με την Καμάλα Χάρις το 2020.