Ιδιαίτερα προσεκτική ήταν η Αθήνα όσον αφορά και την έκδοση της νέας Navtex, για την επέκταση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης. Η οδηγία αφορά το αίτημα της ExxonMobil για επέκταση των ερευνών, το οποίο και ερμηνεύεται ως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της εταιρείας να προχωρήσει σε επίσπευση των ερευνών.

Επίσπευση η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ερευνητική γεώτρηση ακόμα και νωρίτερα από το 2025, όπως είναι το χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Τούρκοι «δεν μπορούν να έρθουν νύχτα» στο Αιγαίο

Ωστόσο οι έρευνες νότια νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου έχουν και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Δεδομένου δε και του διπλωματικού πόκερ που είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις της απέναντι στην Αθήνα χρησιμοποιώντας και τη Λιβύη στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Η Navtex

Σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επέλεξε η νέα Navtex να είναι στο όριο της μέσης γραμμής ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη, είναι ένα σαφές μήνυμα των προθέσεων της και προς την Τρίπολη.

Μήνυμα τόσο συνεννόησης όσο και τήρησης του διεθνούς δικαίου.

Η Αθήνα έδειξε ότι σέβεται την πρόταση που είχε καταθέσει η Λιβύη το 2011 και ως εκ τούτου ότι προτίθεται για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Λιβύη, για μία συνολική διευθέτηση.

Ακόμα και έτσι ωστόσο οι αντιδράσεις δεν αποκλείονται.

Και αν υπάρξουν θα έχουν λιβυκή ταυτότητα, αλλά τουρκική καταγωγή.

Τουρκική αντίδραση μέσω Τρίπολης;

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και τουρκικές πηγές, αναφερόμενες στο αν θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας στα σχέδια της Αθήνας για έρευνες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, παραδέχονταν ότι η Τουρκία δεν έχει λόγο να κάνει κάποια κίνηση για την συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, όπως πρόσθεταν με νόημα, η Λιβύη – και δη η Τρίπολη – θα μπορούσε να είναι αυτή που θα εκφράσει τη διαφωνία της με κάποια συγκεκριμένη κίνηση. Είτε επί του διπλωματικού πεδίου, είτε δίνοντας, ενδεχομένως, άδειες στην τουρκική ΤΡΑΟ για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

H κίνηση της πρόκλησης μέσω Τρίπολης που θα επιλέξει η Άγκυρα θα δείξει και τις προθέσεις της απέναντι στην Αθήνα, καθώς και οι δύο χώρες προχωρούν προς εκλογές.

Με τη σχέση Αθήνας – κυβέρνησης Τρίπολης να έχει διακοπεί μετά και το ταξίδι Δένδια στην Λιβύη, είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι θα επιχειρηθεί να τηρηθούν έστω τα προσχήματα. Και το μόνο κριτήριο να είναι αν η Τουρκία έχει την επιδίωξη να δημιουργήσει ένα νέο 2020 και σε ποια κατεύθυνση.

Η Αθήνα θέλει συνεννόηση με τη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν και έχει εκφράσει την πρόθεση της Αθήνας να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου με τη Λιβύη. Με τον Νίκο Δένδια να αποσαφηνίζει σε δηλώσεις του ωστόσο πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να γίνει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές.

Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει στηρίξει τη ρητορική της περί ακυρότητας του δεύτερου τουρκολιβυκού μνημονίου στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν έχει τη δικαιοδοσία να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα.