Οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου δείχνουν ότι η ηγεσία της ΜΚΟ είχε σκοπό να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά, αδιαφορώντας σε κάποιες περιπτώσεις για τις λοιπές δωρεές σε ρούχα ή τρόφιμα.

Στην προσπάθειά τους αυτή, φαίνεται πως είχαν βρει ένα «παραθυράκι» για περισσότερα έσοδα, το οποίο περνούσε από τα νεκροταφεία.

Ειδικότερα, η «Κιβωτός» είχε καθιερώσει το «κουτί προσφορών» που οι παρευρισκόμενοι κατέθεταν τις δωρεές τους σε μετρητά αντί στεφάνων.

Όπως φαίνεται όμως, τα χρήματα αυτά ήταν μαύρα, με τα παιδιά που κουβαλούσαν το «κουτί» να μην κόβουν απόδειξη σε κανέναν από τους δωρητές. Άλλωστε την ώρα του θρήνου και του πόνου της απώλειες ενός αγαπημένου προσώπου, κανείς δεν ζητούσε απόδειξη από τα παιδιά της «Κιβωτού» που είχαν αναλάβει το κουτί των δωρεών.

«Το κουτί ναι, ισχύει το κουτί. Είναι ένα πλαστικό κουτί που γράφει πάνω ‘Κιβωτός του Κόσμου’ που το αφήναμε έξω σε ένα τραπέζι που υπήρχε για το μνημόσυνο», σημείωσε μιλώντας στο Live News πρώην φιλοξενούμενη στην ΜΚΟ.

Καθημερινό φαινόμενο το «κουτί»

Το φαινόμενο του «κουτιού» δεν ήταν κάτι που γινόταν σε αραιά χρονικά διαστήματα ή όποτε η «Κιβωτός» είχε ανάγκη από έσοδα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.

Το «κουτί» ήταν καθημερινό φαινόμενο, με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον κλάδο των κηδειών να υπογραμμίζουν ότι η «Κιβωτός» πρέπει να είχε περίπου 5 τέτοια κουτιά καθημερινά στην Αττική.

Κάτι που επιβεβαιώνουν και τα ίδια τα παιδιά των δομών της «Κιβωτού», τα οποία μιλώντας στο Live News, αποκάλυψαν ότι είχαν πάει έστω μια φορά σε κηδεία ή μνημόσυνο προκειμένου να μαζέψουν εκεί όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν.

«Είχα πάει σε κηδεία. Πολλά παιδιά έχουμε πάει. Ζητούσαν μερικά παιδιά από την “Κιβωτό του Κόσμου” να είναι μέσα στον ιερό ναό να βοηθάνε τον παπά» σημείωσαν.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Live News ο πρόεδρος της Ένωσης Γραφείων Τελετών Θεόδωρος Επισκοπόπουλος, από τις 100 κηδείες που γίνονται καθημερινά στο λεκανοπέδιο, σε ένα 10% εμφανίζεται κάποιο «κουτί» από κάποια φιλανθρωπικά ιδρύματα ή ΜΚΟ για οικονομική ενίσχυση.

«Η συγκεκριμένη δομή πρέπει να είχε περίπου 5 κουτιά καθημερινά στην Αττική. Ο μέσος όρος των κουτιών ήταν

300 – 500 ευρώ, το ελάχιστο ήταν 200 ευρώ» σημείωσε ο κ. Επισκοπόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπήρχαν και περιπτώσεις που τα κουτιά γέμιζαν με 1.000 ή 2.000 ευρώ.

«Περίπου 750.000 το χρόνο από τις κηδείες συγκέντρωναν τα κουτιά της “Κιβωτού”» κατέληξε ο πρόεδρος των γραφείων τελετών.

«Πόσα από αυτά τα έσοδα είναι κρυφά;»

Με δεδομένο τα χρήματα που μπορεί να συγκέντρωνε καθημερινά η «Κιβωτός» από τα «κουτιά» προκύπτει ένα ερώτημα: Πόσα από αυτά τα έσοδα καταγράφονταν και πόσα ήταν κρυφά;

Όπως περιέγραψε στο Live News ένας άνδρας που έχασε τον καρδιακό του φίλο σε νεαρή ηλικία πριν από λίγους μήνες, το σύστημα των κηδειών ήταν εγγυημένο. Ο εκλιπών είχε μια τελευταία επιθυμία: Αντί στεφάνων να καταβληθούν χρήματα στην «Κιβωτό», όπως και έγινε.

«Στην αρχή ήταν πάρα πολύ φιλικοί, έδειχναν ευγνωμοσύνη, ευγένεια. Όταν το κλείσαμε και μάθανε σε ποιο νεκροταφείο και τι ώρα η κηδεία και τι ώρα πρέπει να είναι εκεί, κάτι άλλαξε στο ύφος. Έγινε καθαρά γραφειοκρατική υπόθεση».

Πράγματι, το παιδί της «Κιβωτού» με το κουτί δωρεάς έφτασε στην ώρα του έξω από το νεκροταφείο. Μέσα σε λίγα λεπτά πλήθος κόσμου από το υστέρημά του άρχισε να ρίχνει χρήματα στην κάλπη.

«Αυτό που προκαλεί σε μένα ως φορολογούμενο πολίτη εντύπωση είναι ότι μαζί τους είχαν πάντα ένα μπλοκάκι χειρόγραφων αποδείξεων σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς που κάνει δωρεά ήθελε να πάρει μια έγγραφη απόδειξη. Βέβαια εννοείται ότι το 99% του κόσμου που προχωρούσαν σε κάποια δωρεά είτε 5, είτε 50, είτε 100 οτιδήποτε, είχε την ευγένεια και διακριτικότητα να μη ζητήσουν απόδειξη».

»Εν ολίγοις ποντάρανε στο φιλότιμο του κόσμου και ενώ υπήρχε το μπλοκάκι. Κι εκείνη την στιγμή έχουμε τον πόνο μας, έχουμε τον θρήνο μας, δε θα κάτσουμε να ζητήσουμε απόδειξη για τα 50 ευρώ που ρίξαμε για τη βοήθεια των παιδιών».

Παρόμοια εμπειρία από την «Κιβωτό» καταθέτει στο Live News και μια γυναίκα που αρχές του μήνα κήδεψε τον άντρα της.

«Επειδή κι εγώ και ο συγχωρεμένος ο άντρας μου συμπαθούσαμε τον παπά, δεν πιστεύαμε αυτά τα αίσχη, είπαμε να έρθει από εκεί. Είχε ένα κουτί. Άλλοι έβαζαν 10, άλλοι 5, άλλοι βάζανε 30».

»Δηλαδή πόσα από αυτά τα έσοδα είναι κρυφά; Ποτέ μα ποτέ στις ευχαριστήριες επιστολές που στέλνουν στις οικογένειες για την κίνηση της δωρεάς και τα συλλυπητήρια… ποτέ μα ποτέ δεν αναφέρουν το ποσό που συγκεντρώθηκε».

Σήμερα, οι συγγενείς των θανόντων ζητούν να επιστραφούν πίσω οι δωρεές τους που σε κάθε περίπτωση δεν προορίζονταν για τίποτε άλλο πέραν από τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούνταν.