Στο μάτι του κυκλώνα έχει μπει τις τελευταίες ημέρες η «Κιβωτός του Κόσμου», με τις καταγγελίες τόσο για τον πατέρα Αντώνιο, όσο και για την πρεσβυτέρα να έχουν προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία.

Οι διπλές έρευνες των Αρχών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς πέραν των δικαστικών ερευνών για τις καταγγελίες που αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές, οι οποίες πλέον έχουν λάβει τη μορφή «χιονοστιβάδας», η Οικονομική Αστυνομία περνά από «κόσκινο» και τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά από καταγγελία ενός 19χρονου, ο οποίος μίλησε για συνθήκες σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, όταν ο ίδιος ήταν φιλοξενούμενος σε δομή της οργάνωσης και ήταν ακόμη ανήλικος.

Παράλληλα, προβληματισμό έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα» και του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε ενημερωθεί εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, μέσω της Εισαγγελίας Αθηνών, για τις καταγγελίες αναφορικά με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Επιχείρηση – «αποδόμηση» μαρτύρων;

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελίες, επιχειρείται να καταστεί αναξιόπιστος μάρτυρας ο 19χρονος, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα παιδιά φέρονται να δέχονται απειλές προκειμένου να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο χειρισμός της υπόθεσης στα πρώτα της στάδια και η αδυναμία των Αρχών να εγγυηθούν τη μυστικότητα της προδικασίας – ειδικά ως προς την κατάθεση του 19χρονου – φαίνεται να έχει προκαλέσει ζημιά στην όλη υπόθεση.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μετά τη δημοσίευση της κατάθεσης του 19χρονου ακολούθησε η αποκάλυψη της ταυτότητάς του σε φίλους και γνωστούς του, με τους οποίους δεν είχε μοιραστεί όσα είχε καταγγείλει.

«Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε, καθώς του είχαν δοθεί τα εχέγγυα ότι δεν πρόκειται να εκτεθεί δημοσίως η μαρτυρία του. Εύκολα έγινε η ταυτοποίησή του και από άλλους τροφίμους ή στελέχη της Κιβωτού, μέσω των λεπτομερειών που είχαν γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ, καθώς δημοσιεύθηκαν στοιχεία για την οικογένειά του, αλλά και όλες τις δομές στις οποίες είχε βρεθεί».

Σύμφωνα με το περιβάλλον του 19χρονου, που μίλησε στην «Κ», το γεγονός ότι δεν έγινε σεβαστή η αρχή της μυστικότητας της προδικασίας και η έμμεση γνωστοποίηση της ταυτότητάς του έχουν ήδη οδηγήσει σε απόπειρες αποδόμησής του, «ώστε να παρουσιαστεί ως αναξιόπιστος ή αλήτης».

Το βίντεο με τον 19χρονο όταν έλεγε τα καλύτερα για την «Κιβωτό»

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο 19χρονος, την περίοδο που ήταν φιλοξενούμενος σε δομή, να μιλά με τα καλύτερα λόγια για την «Κιβωτό του Κόσμου».

«Σίγουρα αυτό που θυμάμαι είναι από την πρώτη μέρα που μπήκα στην Κιβωτό του Κόσμου, ότι ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι πριν και κάτι πολύ πιο όμορφο», ακούγεται να λέει στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Star.

«Μπήκα σε ένα σπίτι με κανόνες, το οποίο δεν υπήρχε πριν. Είχα μια πολύ ωραία παιδική ηλικία και γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων», συμπλήρωνε στο βίντεο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «γυρίστηκε» το 2021.

Δέχονταν πιέσεις για να διαφημίζουν την «Κιβωτό»;

Φυσικά, αυτό δεν λέει τίποτα για τις καταγγελίες που έγιναν αρκετούς μήνες μετά.

Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο γεννά ερωτηματικά και, συγκεκριμένα, πολλοί αναρωτιούνται πλέον αν τα παιδιά τις «Κιβωτού του Κόσμου» δέχονταν πιέσεις για να λένε… τα καλύτερα για την οργάνωση, όποτε έβγαιναν στα ΜΜΕ.

Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά ήταν εξαρτώμενα από τον πατέρα Αντώνιο και την «Κιβωτό του Κόσμου», όσο διέμεναν στις δομές. Πλέον, αφού βγήκαν από την «Κιβωτό» και «πάτησαν» στα πόδια τους, βρήκαν τη δύναμη να καταγγείλουν όσα συνέβαιναν.

Τέλος, αν ανατρέξουμε στην καταγγελία του 19χρονου, θα δούμε ότι, κάποια στιγμή, ενώ περιγράφει την παρενόχληση από τον πατέρα Αντώνιο, λέει πως «στην αρχή, προσπάθησα να τον δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα».

Δείτε το βίντεο:

Πρόκειται για τον νεαρό με τη λευκή μπλούζα δίπλα από τον πατέρα Αντώνιο, στο παραπάνω ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και αφορά στην εποχή που ο 19χρονος ήταν ακόμα φιλοξενούμενος σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου.

«Δεν έχει λόγο να πει ψέματα»

Την ίδια στιγμή, φίλοι του 19χρονου ισχυρίζονται πως το αγόρι, που κατήγγειλε πρώτο την κατάσταση που επικρατούσε στην «Κιβωτό του Κόσμου», ζει ένα δράμα τις τελευταίες ώρες. «Είναι πολύ πληγωμένος και σιωπηλός», λένε και σημειώνουν ότι βρίσκεται μακριά από όλους σε ένα ασφαλές μέρος με τη μητέρα του.

«Είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια. Δεν πιστεύω ότι λέει ψέματα, γιατί δεν έχει λόγο να πει ψέματα το παιδί. Δε νιώθει και πολύ καλά, αλλά θέλει να βοηθήσει τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εκεί μέσα», δήλωσε ο Αργύρης, ενώ η φίλη του, Μαρία, συμπλήρωσε πως εξακολουθεί να είναι στεναχωρημένος για όσα ακούγονται.

Στο STAR μίλησε ακόμη ένα κορίτσι, η 18χρονη Χριστίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι είδε τον άντρα που κατήγγειλε ο 19χρονος να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό του στη θάλασσα. «Είδα τον πάτερ στη θάλασσα. Ο… να πιάνει τον… και να τον πετάει σαν παιχνίδι. Στο σημείο που τον έπιανε, του είχε βάλει το χέρι μέσα από το μαγιό. Το έχω δει με τα μάτια μου», δήλωσε.

Μετά από όσα είδε, ο 19χρονος την πλησίασε και της εξομολογήθηκε όλα όσα έχουν συμβεί, λέγοντάς της να μείνουν μεταξύ τους. «Ο 19χρονος μετά μου εξομολογήθηκε ό,τι συνεβη και μου είπε να μείνει μεταξύ μας», δήλωσε στο Star και συμπλήρωσε ότι είχε παρατηρήσει μια «αδυναμία» του στελέχους της Κιβωτού προς τον 19χρονο.

«Ζητούσε από τον… άσχημα πράγματα. Να του βάλει και να του βγάλει τα παπούτσια, να του βάλει να φάει, να σηκώνει βαλίτσες. Μόνο ο…, κανένα άλλο παιδί. Τον 19χρονο τον έπαιρνε παντού μαζί του. Καλαμάτα, Χίο, Ήπειρο, σε όποιο ταξίδι πήγαινε ήταν κι ο 19χρονος», είπε η κοπέλα.

Παράλληλα, μίλησε και για τους έμπιστους του πατέρα Αντωνίου, λέγοντας ότι «ο… ήταν κακός, ψυχρός, απότομος, άκουγαν το όνομά του και κρύβονταν πίσω από τους τοίχους, τους μείωνε. Στον Βόλο νομίζω είχε χτυπήσει τρία παιδιά».

Οι απειλές: «Θα σε σκοτώσω»

Ο 19χρονος δέχτηκε ένα μήνυμα, με το οποίο άγνωστος τον απειλεί, λέγοντας πως αν δεν πάρει πίσω τα όσα ισχυρίστηκε, θα βάλει «άτομα να σου κάνουν κακό.

«Θα σε σκοτώσω», του γράφουν ξεκάθαρα στο μήνυμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, ο 19χρονος δέχτηκε το εξής μήνυμα: «Γεια. Είσαι καλά; Το λοιπόν ή θα τα πάρεις όλαααααα πίσω ή αλλιώς θα βάλω άτομα να σου κάνουμε κακό και έχω πάρα πολλά άτομα να ξέρεις. Γνωρίζω το πού μένεις από κάποιον άλλον, αλλά έτσι και δεν μαζέψεις όλες τις μ…. που έχεις κάνει και εσύ και όλοι οι υπόλοιποι… σου να ξέρεις δεν θα ζεις. Αυτό σου λέω μόνο. Θα σε σκοτώσω».

Αδράνεια και ερωτήματα

Από την άλλη πλευρά, η αδράνεια και ο αιφνιδιασμός των εμπλεκόμενων φορέων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των «Νέων», είναι χαρακτηριστική και προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η «Κιβωτός του Κόσμου».

  • Πόσες φορές έγινε έλεγχος από το αρμόδιο υφυπουργείο στις δομές της οργάνωσης;
  • Είχε γίνει έλεγχος στα ταμεία της Κιβωτού και στα οικονομικά δεδομένα των υπευθύνων;
  • Οι αρχές γνώριζαν, και αν ναι τι έκαναν, σχετικά με την τακτική που διαρκώς πάγωνε τις αναδοχές παιδιών, που βρίσκονταν στα σπίτια της Κιβωτού;

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σωματική κακοποίηση είχαν σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο, αρχικά στο Συνήγορο του Πολίτη και, στη συνέχεια, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Εισαγγελία Αθηνών.

Η υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερώσει την αστυνομία για την υπόθεση αυτή, ωστόσο όσα συνέβαιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου»  αποκαλύφθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα, επειδή η αστυνομία είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της στην υπόθεση των Σεπολίων.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι η αργοπορία στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται και στο γεγονός ότι η δικαστική παραγγελία δεν έφερε τον χαρακτηρισμό τού κατεπείγοντος.

Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αναζητούσε με σχετικά αργό ρυθμό να ταυτοποιήσει τα καταγγελλόμενα πρόσωπα και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και να επιβεβαιώσει τις παράνομες πράξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ωστόσο, όταν κατέθεσε ο 19χρονος για ασελγείς πράξεις εις βάρος του, αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση άρον-άρον της υπόθεσης.

Μάλιστα, αυτό δεν έγινε μόνο με ένα γενικόλογο δελτίου Τύπου, αλλά και με διαρροή των καταθέσεων κεντρικών προσώπων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι είχαν οι ίδιοι παραγγείλει την έρευνα και περίμεναν ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να τεκμηριωθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι σημαντικά στελέχη τής εν λόγω ΜΚΟ προχωρούσαν σε σεξουαλικές κακοποιήσεις και άλλες πράξεις εις βάρος τροφίμων των δομών και να μην έχει καταγραφεί μόνο μία περίπτωση. Και όχι να υπάρχει δημοσιοποίηση κρίσιμων πληροφοριών, λόγω της… επικοινωνιακής βιασύνης.

Γνωρίζοντες συνδέουν την πρόωρη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας με μια προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, σημειώνουν «Τα Νέα».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνεται ότι:

Την 3 Σεπτεμβρίου 2022, διαβιβάσθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προέβη στις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι μάρτυρες ώστε να προσέλθουν για κατάθεση και το προανακριτικό υλικό, υποβλήθηκε την 18 Νοέμβριου 2022, στην παραγγέλουσα Αρχή.

Συνεπώς σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.