Η απόσυρση τεσσάρων άρθρων του Spiegel από την ιστοσελίδα του στις 8 Νοεμβρίου που αφορούν στο φερόμενο θάνατο μιας πεντάχρονης προσφυγοπούλας σε νησίδα στον Έβρο το περασμένο καλοκαίρι απασχολεί εκτενές ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα επιγράφει το ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Το νεκρό κορίτσι μπορεί να μην υπήρχε». Η FAZ απευθύνθηκε στο Spiegel για να πάρει τις δικές της απαντήσεις και σημειώνει: «Τι λέει το Spiegel; Οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας δηλώνουν ότι αποσύρθηκαν. Πρόκειται για «αρκετά άρθρα, συμπεριλαμβανομένων και ειδησεογραφικών που αφορούν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022».

Εν τω μεταξύ υπάρχουν «αμφιβολίες για την μέχρι τώρα παρουσίαση των γεγονότων τότε». Πρόκειται «κυρίως για την υποψία ότι οι πρόσφυγες εξαιτίας της ανάγκης στην οποία βρίσκονταν  θα μπορούσαν να έχουν εφεύρει τον θάνατο μιας κοπέλας. Μερικά από τα πρώτα άρθρα είχαν αποδεχθεί ως πραγματικά γεγονότα τις περιγραφές των προσφύγων, οι οποίοι μέχρι σήμερα εμμένουν στο θάνατο του κοριτσιού».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Μας ελέχθη ότι εξετάζουν τα άρθρα και αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες θα αποφασίσουν εάν θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και ανανεωμένη μορφή. Η εξέταση προτάθηκε από μια εσωτερική υπηρεσία διαμεσολάβησης που συστήθηκε το 2020. Τέτοιες ενδείξεις υπήρχαν στα social media και σε επιστολή του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης».

Δεν ήταν μόνο το Spiegel

Για το ίδιο θέμα δημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ και η Süddeutsche Zeitung και γράφει: «Εκτός από το Spiegel, και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού Channel 4 και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, αναφέρθηκαν σε αυτά τα γεγονότα. Το περιοδικό αναφέρει πως δεν έχει διωχθεί νομικά για τα δημοσιεύματα. Του επέστησαν την προσοχή «εξωτερικές αναφορές» καθώς και επιστολή του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης. Μετά από αυτό, δραστηριοποιήθηκε η υπηρεσία διαμεσολάβησης του περιοδικού που είχε συσταθεί μετά την υπόθεση Ρελότιους (σ.σ. Σκάνδαλο με δημοσιογράφο του περιοδικού για ψευδή δημοσιεύματα). Οι μηχανισμοί ελέγχου του περιοδικού απέτυχαν ξανά; (…) Στο Αμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, θα ληφθεί απόφαση εάν τα άρθρα θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και επικαιροποιημένη μορφή».

O θάνατος ενός ακόμη πρόσφυγα στην Ελλάδα

Στον αντίποδα το δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau η οποία γράφει ότι «Μετά τον θάνατο ενός Σύρου σε ελληνικό έδαφος, δυναμώνουν οι εκκλήσεις για προσφυγή της ΕΕ κατά της Αθήνας» και αναλυτικότερα σημειώνεται: «Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί αντέδρασαν με αποτροπιασμό στο θάνατο ενός Σύρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος προφανώς πέθανε μετά από κακομεταχείριση από πολιτοφύλακες και την αποτυχία της ελληνικής αστυνομίας να παράσχει βοήθεια. Η Frankfurter Rundschau δημοσίευσε την είδηση σχετικά σχετικά με την τύχη του 28χρονου άνδρα την Πέμπτη. Στην Ελλάδα εκκρεμεί αγωγή για τον θάνατό του. «Μια ζώνη ανομίας υπάρχει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως δείχνει και πάλι αυτή η περίπτωση», σχολίασε η ειδικός σε θέματα ασύλου της Διεθνούς Αμνηστίας, Φραντσίσκα Βιλμάρ. «Σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά της ευθύνονται για τέτοιες βίαιες και μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρες επαναπροωθήσεις» και ζήτησε «επιτέλους μια ρητή καταδίκη εκείνων των χωρών που προχωρούν σε τέτοιες πρακτικές».

Μαρία Ρηγούτσου