Σοκάρει η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου» και αφορά σε κακοποίηση ανηλίκου. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση, ενώ αναμένονται κι άλλες καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν σχηματιστεί τρεις δικογραφίες για τις δομές του Κολωνού, του Βόλου και της Χίου, ενώ από το 2020 έως το 2022 είχαν διενεργηθεί έρευνες από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του υπουργείου αναφέρθηκαν στον πατέρα Αντώνιο και δήλωσαν πως ένα άτομο, που έχει παρασημοφορηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας με τον χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και έχει δεχτεί δεκάδες δωρεές από πολίτες, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός με όσα συμβαίνουν στις δομές του.

Από τον Μάρτιο η πρώτη καταγγελία

Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, σε μία ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2022 από οργάνωση, η οποία ασχολείται με τα ελληνικά ιδρύματα, υπήρξε καταγγελία μίας ενήλικης πλέον κοπέλας, η οποία έκανε λόγο για κακές συμπεριφορές και συνθήκες εγκλεισμού σε δομή, χωρίς όμως να την κατονομάζει.

Ωστόσο, το όνομα της δομής είχε γίνει γνωστό στο στενό κύκλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και σε πολιτικούς κύκλους: Ήταν η Κιβωτός του Κόσμου.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είχε προχωρήσει σε παρέμβαση και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η προστασία του κάθε παιδιού είναι ευθύνη όλων μας. Σκοπός μας είναι όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φροντίδας και ασφάλειας».

Τον Αύγουστο η δεύτερη

Λίγους μήνες αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου του 2022, υπήρξε μία σοβαρή καταγγελία στην Ασφάλεια Βόλου, αυτή τη φορά, κατονομάζοντας την Κιβωτό του Κόσμου, από τον κ. Χρόνη Χλίτσιο, παιδαγωγό στη δομή στο Διμήνι Βόλου, και γνωστό αθλητή καταδύσεων.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος με ανάρτηση στα social media στις 21 Αυγούστου, ένα στέλεχος της Κιβωτού από την Αθήνα ξυλοκόπησε παιδιά στο υπόγειο της δομής, γεγονός που κατήγγειλαν οι ίδιοι οι ανήλικοι και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους παιδαγωγούς.

Μετά από αναφορά που έγινε στα κεντρικά της οργάνωσης για το περιστατικό, ο κ. Χλίτσιος ανέφερε ότι γνωστοποίησε στη διεύθυνση της δομής ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία και στις Αρχές, καθώς πρόκειται για το δεύτερο γεγονός μέσα σε οκτώ μήνες.

Όπως υποστήριξε, όμως, όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να πάει στην αστυνομία, απολύθηκε.

Γεγονός είναι ότι αυτές οι καταγγελίες έγιναν, υπήρξαν. Είτε τα περιστατικά που αναφέρθηκαν είναι αληθινά, είτε όχι, δεν θα έπρεπε οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του Κόσμου» να ερευνήσουν επισταμένα τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στις δομές και το ποιόν των εργαζομένων σε αυτές;

Ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο MEGA ότι υπάρχουν «δικλείδες ασφαλείας» στην Κιβωτό. Γιατί λοιπόν δεν λειτούργησαν;