Η σειρά που τάραξε τα νερά της Ελληνικής τηλεόρασης με κείμενα γεμάτα με αντικαθεστωτικά μηνύματα και εξαιρετική απόδοση, από δύο τεράστιους ηθοποιούς. Οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής. Οι λαϊκοί θυμόσοφοι που τριγυρνούν ελεύθεροι, σαν αλήτες, μακριά από τον δήθεν καθωσπρεπισμό, ρακένδυτοι αλλά πάντα αξιοπρεπείς, θυμίζουν και καυτηριάζουν την περιρρέουσα ηθική ένδεια.

Το «Εκείνος κι Εκείνος» είναι η θρυλική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης, η οποία προβλήθηκε τα τελευταία χρόνια της Χούντας στην Ελλάδα (1972-74) και με τα αλληγορικά της στοιχεία περνούσε στο κοινό έμμεσα μηνύματα κατά της δικτατορίας. Το δικτατορικό καθεστώς δυσκολευόταν να λογοκρίνει τη σειρά, λόγω του ότι όλα υπαινίσσονταν και τίποτα δε λεγόταν ευθέως.

Αδυνατούσε να συλλάβει τα μηνύματα, αν και πολλοί στρατιωτικοί έβλεπαν πως υπάρχουν συμβολισμοί στη σειρά, όμως οι λογοκριτές δεν μπορούσαν και να αποδείξουν ότι η σειρά στοχεύει στον «αποπροσανατολισμό» του σιδεροδέσμιου λαού, και έτσι μια χαραμάδα φωτός προστέθηκε στη σκοτεινή τηλεοπτική πραγματικότητα της χούντας.

Το γνωστό τραγούδι «Baba O’Riley» του 1971, του ροκ συγκροτήματος The Who, αποτέλεσε τη μουσική των τίτλων της σειράς.

Ο Σόλων και ο Λουκάς, δύο αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής

Το πρώτο καλτ δείγμα τηλεοπτικής αντίστασης. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος (Λουκάς) και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Σόλων) είναι δύο περιθωριακοί τύποι που φιλοσοφούν πάνω στη ζωή.

Ο Σόλων και ο Λουκάς, δύο αιώνιοι απροσάρμοστοι, τα κουρέλια των οποίων είναι η ηθική ένδεια του πολιτισμού μας. Παραμένουν μονίμως εκτός των τειχών, εκτός των αγαθών που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία, ο ένας από θέση (Σόλων) κι ο άλλος από ένστικτο (Λουκάς), για να διατηρήσουν την απόλυτη προσωπική τους ελευθερία. Μια πρωτότυπη σειρά θεατρικών μονόπρακτων σε τηλεοπτική διασκευή με διάχυτο το κωμικό στοιχείο, που ενώ διατηρούν αυτονομία μεταξύ τους αποτελούν μία ενότητα, καθώς παρακολουθούν την πορεία των δύο βασικών ηρώων τους.

Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν την πόλη και σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Με το σχολιασμό, την ανταλλαγή απόψεων, τις ασταμάτητες φιλοσοφικές συζητήσεις για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, προσπαθούν να κατανοήσουν, χωρίς να τους πνίγει το άγχος των ανθρώπων που κατοικούν στις μεγάλες πόλεις, τα μυστήρια και τον παραλογισμό της κοινωνίας και παρότι έλκουν τη καταγωγή τους από το θέατρο του παραλόγου και τους ήρωες του Μπέκετ, παραμένουν πάνω απ΄ όλα δυο γνήσιοι και προβληματισμένοι Ρωμιοί.

Ζητιάνοι; Ρέμπελοι; Αποτυχημένοι της ζωής; Φιλόσοφοι; Πολίτες και μόνο; Οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά μοιάζουν να είναι πάντα εδώ. Απόγονοι διακεκριμένων ηρώων του θεάτρου, αντιπροσωπεύουν βαθύτερες σκέψεις μας, προσδοκίες αλλά και όνειρα.

Η σειρά έγινε ριμέικ το 1989 με τους ίδιους πρωταγωνιστές

Πρωτότυπη σειρά θεατρικών μονόπρακτων του Κώστα Μουρσελά, σε τηλεοπτική διασκευή με διάχυτο το κωμικό στοιχείο, που ενώ διατηρούν αυτονομία μεταξύ τους αποτελούν μία ενότητα, καθώς παρακολουθούν την πορεία των δύο βασικών ηρώων τους. Η σειρά έγινε ριμέικ το 1989 με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Πριν από 50 χρόνια (19 Ιουνίου του 1972) προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο της σειράς, η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1974.

Η σειρά δυστυχώς δεν σώζεται σε αρχείο της ΕΡΤ κι αυτός είναι ο λόγος που δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη, με τις ευθύνες να βαραίνουν τους «υπεύθυνους» της δεκαετίας του ’80 που έσβηναν τις κασέτες για να γράψουν αγώνες ποδοσφαίρου.

Το «σίριαλ των σίριαλ» ήταν εκπομπή ενημερωτικού περιεχομένου, η οποία προβλήθηκε απ’ την ΕΤ1 το 1991 και το 1992. Την παρουσίαζε η δημοσιογράφος Ρένα Θεολογίδου. και ήταν η πρώτη που έψαξε να βρει τι σώζεται και τι όχι απ’ τα παλαιά ελληνικά τηλεοπτικά σήριαλ.

Στα 103 δεκαπεντάλεπτα επεισόδια της σειράς «Εκείνος κι Εκείνος» τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι: Φώτης Λαζαρίδης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Κωστής Ζώης, Μιχάλης Παπανικολάου, σε σενάριο του Κώστα Μουρσελά και παραγωγή του Νίκου Νικολαρέα και της εταιρείας «Τομή».

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν οι ηθοποιοί Βασίλης Διαμαντόπουλος (Λουκάς) και Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Σόλων). Συμμετείχαν οι: Νίκος Κούρος, Ελπίδα Μαζαράκη, Βάντα Καρακατσάνη, Στέλιος Λιονάκςη και Δημήτρης Μπικηρόπουλος.

Δείτε το επεισόδιο Νο2, Το Αυγό

*Με στοιχεία από ertopen.com και avecnews.gr