Θέματα διμερών σχέσεων, ανάμεσά τους θέματα εμπορίου και ασφάλειας, συζήτησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G20, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από την ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα.

Τις πρώτες εικόνες από τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Οι ηγέτες ΗΠΑ και Τουρκίας κάθισαν σε ένα τραπεζάκι, στο χώρο όπου γίνεται η Σύνοδος της G20, είχαν μια σύντομη συνομιλία και χειραψία μπροστά στις κάμερες.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τζο Μπάιντεν γίνεται δυο μέρες μετά την επίθεση με τους έξι νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πως δεν δέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, μια πρωτοφανής δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.