Μετά τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων που έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή και οι δηλώσεις για τις άτυπες χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι το τέλος του έτους.

Χωρίς ταλαιπωρία και επισκέψεις στην Εφορία οι γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση της χρηματικής δωρεάς με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους. Εως τα τέλη Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να έχει σβήσει άλλη μία εστία γραφειοκρατίας στο μέτωπο των μεταβιβάσεων κινητών περιουσιακών στοιχείων δρομολογώντας την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Σήμερα, οι δηλώσεις για άτυπες χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές υποβάλλονται στις ΔΟΥ, ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγος, παιδιά, γονείς, εγγόνια), μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, οι χρηματικές γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, ενώ για όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία (αδέλφια, ανίψια κ.λπ.) επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.

Εκτός από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών η ΑΑΔΕ διευρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με την Εφορία και καθιερώνει ένα νέο σύστημα αυτόματων επιστροφών φόρων. Παράλληλα θέτει στόχο την εκκαθάριση των επιστροφών που εκκρεμούν την 28η Φεβρουαρίου 2022 έως την 30ή Νοεμβρίου 2022 με εξαίρεση τις εκκρεμείς επιστροφές που βρίσκονται υπό δικαστική διαμάχη και σε αμοιβαία διοικητική συνδρομή.

Το νέο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες περιλαμβάνει πληρωμές, συμψηφισμούς και επιστροφές φόρων, υποβολή δηλώσεων και μεταβιβάσεων ακινήτων, έναρξη, διακοπή και μεταβολή επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς και έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων.

Εφαρμογές

Συγκεκριμένα, μέχρι το φθινόπωρο του 2023 αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι ακόλουθες εφαρμογές:

– Ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανών προσφυγών στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα.

– Αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.

– Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου.

– Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.

– Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα.

– Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

– Ηλεκτρονική έκδοση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία.

– Ψηφιοποίηση του φορολογικού μητρώου. Εναρξη και μεταβολή Νομικών Οντοτήτων που δεν συστήνονται στο ΓΕΜΗ. Διακοπή υπό ίδρυση Νομικών Οντοτήτων. Μεταβολές και διαγραφή Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων που συστήνονται στο ΓΕΜΗ.