Η επιχειρηματικότητα διαχειρίζεται ένα ασυνήθιστα επιδραστικό γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι προκλήσεις είναι παράλληλες, λειτουργούν σωρευτικά και αποτελούν, πλέον, τον κανόνα, όχι την εξαίρεση. Οι διεθνείς συσχετισμοί προσθέτουν, συνεχώς, νέα δεδομένα στην ενέργεια, την εφοδιαστική αλυσίδα, την οικονομία, ενώ κρίσεις, όπως η κλιματική, ζητούν λύση τώρα. Όπως σε ένα σύστημα νευρώνων, όταν το ένα μέρος του συστήματος αντιμετωπίζει προβλήματα, δημιουργούνται απρόβλεπτες συνέπειες συνολικά. Ο πληθωρισμός πιέζει την οικονομία, τις επιχειρήσεις, και, φυσικά, τον καταναλωτή.

Μπορούμε σε αυτό το πλαίσιο να παραμείνουμε αισιόδοξοι; Μπορούμε.

Μπορούμε αν πράξουμε συλλογικά. Τα σύνθετα προβλήματα ζητούν σύνθεση δυνάμεων – πολιτική, κοινωνική και επιχειρηματική συναίνεση. Το έχουμε πράξει στο παρελθόν, μπορούμε να το πράξουμε ξανά και στο παρόν. Ενδεχομένως, ακόμα καλύτερα. Όχι μόνο έχουμε χρέος, ως επιχειρηματίες, να συμμετέχουμε στην εθνική στρατηγική, το χρειαζόμαστε κιόλας. Οι συνέργειες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, με θετικό πρόσημο για όλους.

Μπορούμε, επίσης, αν αλλάξουμε αντίληψη στον τρόπο με τον οποίο ηγούμαστε. Όσο τα πάντα αλλάζουν δομικά γύρω μας “ξεμαθαίνουμε” κι εμείς. Αφήνουμε πίσω μας όσα μας οδήγησαν στην επιτυχία και μαθαίνουμε ξανά, από την αρχή αν χρειαστεί.

Εντάσσουμε στον επιχειρηματικό σχεδιασμό μας την κατανόηση γεωγραφικών περιοχών που δεν ήταν ποτέ στο ραντάρ μας, οι οποίες επηρεάζουν, ακόμα και από μακριά, τη λειτουργία μας. Σκεφτόμαστε την εφοδιαστική αλυσίδα μας, αλλιώς  – πιο ευέλικτα, πιο ψηφιοποιημένα, πιο ολιστικά. Εξηγούμε στους ανθρώπους μας γιατί αλλάζουμε, τι κάνουμε, πώς συνεχίζουμε.

Μπορούμε, συνεπώς, να παραμείνουμε αισιόδοξοι, μέσα από τις πράξεις μας. Οι μεγάλες προκλήσεις θέλουν τις μεγάλες εταιρείες παρούσες. Με καλά αμειβόμενη εργασία, εξωστρέφεια, επενδύσεις, βιώσιμη λειτουργία, στήριξη στις μικρότερες επιχειρήσεις, και ενεργό ρόλο στις κοινωνικές προκλήσεις. Οι μεγάλες προκλήσεις μάς θέλουν ηχηρούς. Όχι, όμως, με τα λόγια μας. Με πράξεις που δίνουν λύσεις και δημιουργούν νέες δυνατότητες.