Ακούγεται απίστευτο κι όμως είναι αληθινό. Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν επιτέλους να θεραπεύσουν έναν 59χρονο, ο οποίος νοσούσε επί 411 ημέρες από κοροναϊό.

Όπως έγινε γνωστό, άνδρας που διεκδικεί … όσκαρ ατυχίας, είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό όταν τον μόλυνε ο κοροναϊός τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο κοροναιός επέμενε να παραμένει στον οργανισμό του ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς η συνεχής λοίμωξη από τον επικίνδυνο ιό είναι εντελώς διαφορετική από την εμμένουσα COVID-19 (long COVID) και από τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Στην εμμένουσα COVID-19 οι ασθενείς έχουν επίμονα συμπτώματα, αλλά αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ. Στις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, τους μολύνει εκ νέου κάποιος κοροναϊός – είτε ο ίδιος είτε διαφορετικός.

Τι έδειξε μελέτη για την συνεχή λοίμωξη

Στη συνεχή λοίμωξη, όμως, ο αρχικός κοροναϊός δεν «φεύγει» από τον οργανισμό τους. Έως στιγμής αυτό έχει παρατηρηθεί μόνο σε μικρό αριθμό ασθενών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν θετικά αποτελέσματα στα διαγνωστικά τεστ για μήνες ή και χρόνια, με τη λοίμωξη «να «βράζει» αδιάκοπα στον οργανισμό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος Dr. Luke B. Snell, ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου.

Η συνεχής παρουσία του ιού στον οργανισμό των ασθενών είναι πολύ επικίνδυνη, όπως αναφέρει το iatropedia. Στις σχεδόν μισές περιπτώσεις προκαλεί χρόνια προβλήματα, όπως η φλεγμονή στους πνεύμονες.

Ο Dr. Snell και οι συνεργάτες του εξηγούν στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases πως κατόρθωσαν να θεραπεύσουν τον ασθενή, αποκωδικοποιώντας το γενετικό υλικό του ιού που τον είχε μολύνει, ώστε να βρουν την κατάλληλη θεραπεία.

Όπως εξηγούν, ο 59χρονος σήμερα άνδρας έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Ο κορoνααϊός τον μόλυνε μετά την μεταμόσχευση, όταν έπαιρνε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος.

Ο άνδρας έβγαινε θετικός στα διαγνωστικά τεστ από τον Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2022. Οι γιατροί του ήθελαν να εξακριβώσουν εάν είχε μολυνθεί πολλές φορές ή ο κοροναϊός του είχε προκαλέσει συνεχή λοίμωξη. Έτσι, ανέλυσαν το γενετικό υλικό του ιού του.

Από ποια παραλλαγή είχε μολυνθεί

Όπως διαπίστωσαν, ο άνδρας ήταν μολυσμένος από μια πρώιμη μορφή της παραλλαγής Β.1 που είχε δημιουργήσει ο κοροναϊός. Η παραλλαγή αυτή επικρατούσε στα τέλη του 2020. Έκτοτε, όμως, έχει αντικατασταθεί από νεότερες.

Επειδή έφερε μία τόσο πρώιμη παραλλαγή, οι ερευνητές του χορήγησαν συνδυασμό δύο φαρμάκων που ήταν αποτελεσματικά κατά την έναρξη της πανδημίας. Τα φάρμακα αυτά ήταν τα μονοκλωνικά αντισώματα casirivimab και imdevimab.

Όπως έχει συμβεί με τις περισσότερες ανάλογες θεραπείες, ο συνδυασμός αυτός δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως. Και αυτό διότι δεν είναι αποτελεσματικός έναντι των νεότερων παραλλαγών (όπως η Όμικρον) που έχουν έρθει στο προσκήνιο. Εν τούτοις, ο εν λόγω συνδυασμός κατόρθωσε να θεραπεύσει τον 59χρονο.