Η 12χρονη στα Σεπόλια έζησε μια βαθιά τραυματική εμπειρία, καθώς υπήρξε το θύμα συστηματικής κακοποίησης.

Και όπως διαρκώς μας υπενθυμίζουν οι ειδικοί, σε αυτή την ηλικία κάθε τέτοια εμπειρία είναι στον πυρήνα της κακοποιητική, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχει εμφανής «εξαναγκασμός». Γιατί και επί της ουσίας δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση από τη μεριά του ανήλικου ατόμου και επί της ουσίας πάντα βίαιη και κακοποιητική είναι η συμπεριφορά του ενηλίκου.

Το γράφουμε αυτό προκαταβολικά σε σχέση με τις φωτογραφίες που υπάρχουν από το προφίλ της 12χρονης στο TikTok. Το κοριτσάκι από τα Σεπόλια, που έζησε τη φρίκη στα χέρια των παιδοβιαστών, ποζάρει κρατώντας στα χέρια της… βεντάλιες με 50ευρα, ενώ άλλες φορές τα χρήματα βρίσκονται στο πάτωμα.

Το παιδί, που βιάστηκε κατ΄ επανάληψη και εκπορνεύτηκε, από τους παιδόφιλους, οι οποίοι συλλαμβάνονται ο ένας μετά τον άλλον, φαίνεται σε βίντεο να ποζάρει κρατώντας εκτός από χρήματα, πανάκριβα κινητά, ενώ είναι άγνωστο ποιος τη βιντεοσκοπεί.

Σε αρκετά βίντεο υπάρχουν φωτογραφίες από διάφορες μηχανές και πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ στα περισσότερα ακούγεται ως υπόκρουση τραπ μουσική. Σε ένα βίντεο τα χαρτονομίσματα τα οποία κρατάει το παιδί, ξεπερνούν τα 400 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση βλέπουμε απλωμένα δεκάδες χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Αν και σε πολλά από αυτά τα βίντεο τα χαρακτηριστικά του προσώπου της 12χρονης είναι καλυμμένα με «αυτοκόλλητα», στα στιγμιότυπα που φαίνονται τα χαρακτηριστικά της το παρουσιαστικό της προδίδει την ηλικία της.

Το πραγματικό και βαθύ τραύμα

Θα ήταν τραγικά εσφαλμένο να θεωρήσουμε από αυτές τις φωτογραφίες ότι η 12χρονη «δελεάστηκε» ή ακόμη περισσότερο «αποδεχόταν» τη διαρκή κακοποίηση που αποδεχόταν. Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε είναι το ακριβώς αντίθετο: ένα ανήλικο κορίτσι, μόλις 12 χρόνων, που εξαναγκάστηκε να υποστεί μια συνθήκη διαρκούς κακοποίησης, οι διαστάσεις της οποίας σιγά σιγά αποκαλύπτονται.

Σε τέτοιες περιπτώσεις τα θύματα αναπτύσσουν διάφορες στρατηγικές διαχείρισης του ίδιου του τραύματος, ιδίως όταν αυτό συνδυάζεται με μια ευρύτερη συνθήκη κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, στρατηγικές που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν αυτή την «εικόνα» αποδοχής μιας εγκληματική «κανονικότητας» ιδίως όταν δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν πλήρως την έκταση της μεθόδευσης που οδηγεί στη διαρκή κακοποίηση και δεν βλέπουν μια εμφανή έξοδο από αυτή.