Κλείδωσαν οι πάροχοι τα τιμολόγια φυσικού αερίου για τον μήνα Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα της χειμερινής σεζόν και περιόδου θέρμανσης.

Κι ενώ οι εταιρείες προμήθειας βγαίνουν με σιγουριά και με τιμές στα 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από την άλλη μεριά οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών βλέπουν καθημερινά τις χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να ανεβοκατεβαίνουν με απίστευτη ταχύτητα…

Αυτό αναφέρουν στον ΟΤ, πηγές των επιχειρήσεων του κλάδου φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη βουτιά της τιμής Platts του πετρελαίου θέρμανσης χθες κατά 120 δολάρια τον τόνο. «Πτώση μυστήριο… και χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος», σχολιάζουν στον ΟΤ τα ίδια στελέχη. Συνεχίζουν δε, τις περιγραφές τους λέγοντας πως «δεν μπορεί να προβλεφθεί η μεταβλητότητα των τιμών, καθώς είναι καθημερινή και με μεγάλες αυξομειώσεις».

Μία μέρα σχεδόν πριν την πρεμιέρα στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και οι προσωρινές εκτιμήσεις δείχνουν ένα εύρος τιμών ανάμεσα στα 1,40 με 1,50 ευρώ το λίτρο. Χθες το επικρατέστερο σενάριο έδειχνε τα 1,45 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω τιμές έχουν υπολογιστεί με βάση και την κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ/λίτρο.

Το φυσικό αέριο

Οι πάροχοι φυσικού αερίου, λένε οι πληροφορίες, έχουν οριστικοποιήσει τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά κοντά στα 0,11 ευρώ/kWh.

Τιμή χαμηλότερα από τις αρχικές τους εκτιμήσεις που έδειχναν για 0,12 με 0,13 ευρώ/kWh.

Τα τιμολόγια λιανικής φαίνεται ότι διαμορφώνονται χαμηλότερα τόσο λόγω της πτώσης του TTF όσο και της μεγάλης επιδότησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας που είναι στα 0,09 ευρώ/kWh.

Η σύγκριση

Για να συγκριθεί το κόστος και των δύο καυσίμων θέρμανσης θα πρέπει να μετατραπεί η μονάδα μέτρησης του πετρελαίου από λίτρα σε κιλοβατώρες. Αν υποτεθεί ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι στα 1,45 ευρώ ανά λίτρο, η αντίστοιχη αξία του στη μονάδα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 0,137 ευρώ/kWh.

Η τιμή του φυσικού αερίου όπως προαναφέρθηκε είναι στα 0,11 ευρώ/kWh και άρα η θέρμανση με αυτό το καύσιμο θα είναι φθηνότερη κατά 20% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Πηγή: OT