Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν εργάζεται εναντίον οποιουδήποτε στις αγορές ενέργειας, μία εβδομάδα αφότου η Ουάσινγκτον επέκρινε μια απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει απότομα την παραγωγή πετρελαίου.

Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία έχει ως στόχο να δημιουργήσει σταθερότητα στις αγορές ενέργειας και να διασφαλίσει ότι η προσφορά και η κατανάλωση βρίσκονται σε ισορροπία.

Στην Αγία Πετρούπολη η συνάντηση

«Εργαζόμαστε επίσης δραστήρια μέσα στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ξέρω τη θέση σας, οι ενέργειές μας, οι αποφάσεις μας δεν κατευθύνονται εναντίον οποιουδήποτε, δεν πρόκειται και δεν το κάνουμε με τρόπο ώστε να δημιουργούμε προβλήματα για οποιονδήποτε», είπε ο Πούτιν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.

«Οι ενέργειές μας έχουν στόχο να δημιουργήσουν σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, έτσι ώστε τόσο οι καταναλωτές ενεργειακών πόρων όσο και οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, οι προμηθευτές στις παγκόσμιες αγορές, να αισθάνονται ήρεμοι, σταθεροί και σίγουροι. Έτσι ώστε η προσφορά και η ζήτηση να είναι σε ισορροπία.»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚ+ στις τιμές ενέργειας μετά τις «κοντόφθαλμες» μειώσεις παραγωγής του καρτέλ.

Η απόφαση προκάλεσε μια αιχμηρή απάντηση από τον Μπάιντεν που υπογραμμίζει το αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία για την ενεργειακή πολιτική.