Τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα τον Αύγουστο, κατά την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του γνωστού Ρώσου εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Ντούγκινα: Ποια είναι η οργάνωση που θέλει να «ανατρέψει» και να «καταστρέψει» τον Πούτιν

Με βάση άρθρο των New York Times, οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επίθεση, είτε παρέχοντας πληροφορίες είτε άλλη βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την επιχείρηση και ότι θα είχαν αντιταχθεί στη δολοφονία εάν είχαν ερωτηθεί. Στη συνέχεια, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέπληξαν Ουκρανούς αξιωματούχους για τη δολοφονία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ουκρανία δεν δέχεται την εμπλοκή της

Να σημειώσουμε ότι η Ουκρανία αρνήθηκε την εμπλοκή της στη δολοφονία αμέσως μετά την επίθεση, ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι επανέλαβαν αυτές τις αρνήσεις όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αν και η Ρωσία δεν έχει ανταποδώσει με συγκεκριμένο τρόπο για τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι τέτοιου είδους επιθέσεις – αν και έχουν υψηλή συμβολική αξία – έχουν μικρό άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τα δικά της χτυπήματα εναντίον ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της Ουκρανίας σχετικά με τα στρατιωτικά και μυστικά της σχέδια, ιδίως στο ρωσικό έδαφος, σημειώνεται.

Από την αρχή του πολέμου, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να φτάνουν στη Ρωσία για να διεξάγουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Η δολοφονία της Ντούγκινα, ωστόσο, ήταν μια από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα – δείχνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά σε επιφανείς Ρώσους.