Μπορεί να είναι πολύ νωρίς ακόμη στο πρωτάθλημα, αλλά δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως ο Παναθηναϊκός έφυγε με διπλό τίτλου από την Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε από νωρίς με τον Ολιβέιρα, αλλά ο φανταστικός Αϊτόρ «μίλησε» στο δεύτερο ημίχρονο και με δύο δικά του γκολ έδωσε τη νίκη με 2-1 στους «πράσινους». Μία νίκη που φέρνει την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο +7 από τη δεύτερη θέση, με το απόλυτο 6χ6 στη Super League. Εκκίνηση όνειρο για το τριφύλλι!

Έντονη συγκίνηση πριν τη σέντρα του ντέρμπι, με τους παίκτες των δύο ομάδων να καταθέτουν λουλούδια και στεφάνια μπροστά από τη Θύρα 4 στη μνήμη των έξι παιδιών που χάθηκαν στις 4 Οκτωβρίου του 1999 στα Τέμπτη.

Έγραψε ιστορία ο Αντρέ Βιεϊρίνια που έφτασε τον Νέτο Γκουερίνο στην πρώτη θέση των ξένων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ με 287 συμμετοχές.

Έτσι ξεκίνησαν Λουτσέσκου και Γιοβάνοβιτς

Ο Νάσμπεργκ πήρε θέση στο κέντρο της άμυνας δίπλα από τον Ίνγκασον πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του με τα «ασπρόμαυρα». Ο Κοτάρσκι ήταν κάτω από το τέρμα, με τους Λύρατζη, Ίνγκασον, Νάσμπεργκ και Βιεϊρίνια τετράδα στην άμυνα. Ντάντας και Κούρτιτς ήταν στα χαφ, με τον Νάρεϊ δεξιά, τον Ζίβκοβιτς αριστερά και τον Αουγκούστο πίσω από τον Ολιβέιρα.

Οι «πράσινοι», που έχασαν λίγο πριν τη σέντρα τον Παλάσιος λόγω ενοχλήσεων, ξεκίνησαν με τον Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια και τους Σάντσες, Μάγκνουσον, Σένκεφελντ και Χουάνκαρ τετράδα στην άμυνα. Κουρμπέλης, Τσέριν και Ρούμπεν ήταν στη μεσαία γραμμή, με τους Μπερνάρντ και Αϊτόρ στα άκρα της επίθεσης ενώ στην κορυφή ήταν ο Σπόραρ.

Πιο ουσιαστικός ο ΠΑΟΚ, έσπασε την… κατάρα ο Ολιβέιρα

Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο, το ματς «άναψε» στη συνέχεια. Ο ΠΑΟΚ, με όπλο του το πρέσινγκ ψηλά, έπαιζε κυρίως από τα αριστερά εκμεταλλευόμενος την απουσία του Κώτσιρα και στο 11’ είχε την πρώτη καλή στιγμή όταν από γύρισμα του Ζίβκοβιτς ο Αουγκούστο δεν πρόλαβε να βάλει το κεφάλι του και ο Μπρινιόλι μπλόκαρε.

Στο επόμενο λεπτό ήρθε και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι. Ο Τσέριν βρήκε με τρομερή μπαλιά τον Αϊτόρ ο οποίος βγήκε πλάγια απέναντι από τον Κοτάρσκι, με τον Κροάτη να τον νικά και να κρατά το μηδέν. Ο ρυθμός είχε αλλάξει για τα καλά και αφού το σουτ του Ντάντας στο 14’ βρήκε σε σώματα, στο 17’ ο Ολιβέιρα έχασε μοναδική ευκαιρία με κεφαλιά από σέντρα του Λύρατζη.

Αυτό που δεν κατάφερε ο Πορτογάλος στη συγκεκριμένη φάση, το πέτυχε δευτερόλεπτα αργότερα. Και πάλι από τα αριστερά ο Ζίβκοβιτς βρήκε τον Αουγκούστο, εκείνος με τακουνάκι τον Ολιβέιρα και ο έμπειρος φορ πλάσαρε εύστοχα για το 1-0. Αυτό ήταν μάλιστα το δεύτερό του γκολ με τα ασπρόμαυρα και πρώτο του από τον Αύγουστο του 2021.

Μετά το γκολ οι «πράσινοι» προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του ματς, αλλά δυσκολεύονταν να απειλήσουν. Ο Γιοβάνοβιτς από τον πάγκο άλλαζε πλευρές σε Αϊτόρ και Μπερνάρντ προσπαθώντας να μπερδέψει τους αντιπάλους, αλλά η μεγάλη ευκαιρία δεν ήρθε. Ένα μακρινό σουτ του Σπόραρ στο 37’΄δεν ανησύχησε τον Κοτάρσκι κι ενώ πέντε λεπτά νωρίτερα το ίδιο είχε συμβεί και με ένα σουτ του Νάρεϊ που μπλόκαρε εύκολα ο Μπρινιόλι.

Αϊτόρ εσύ σούπερ σταρ

Άλλος Παναθηναϊκός μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και φρόντισε να δείξει με το… καλησπέρα τις διαθέσεις του. Δύο επικίνδυνες σέντρες από Χουάνκαρ και Αϊτόρ δεν ανησύχησαν τον Κοτάρσκι και στο 51’ ήρθε η ισοφάριση για τους φιλοξενούμενους. Ο Ρούμπεν με τρομερή μπαλιά στην πλάτη της άμυνας βρήκε τον Αϊτόρ, ο Ισπανός κοντρόλαρε, πέρασε τον Κοτάρσκι και σε κενό τέρμα έκανε το 1-1 επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Σαν να μην έφτανε αυτό στον ΠΑΟΚ, έχασε και τον μοναδικό διαθέσιμο επιθετικό του καθώς στο 57′ ο Ολιβέιρα αποχώρησε με ενοχλήσεις και στη θέση του πέρασε ο Μπίσεσβαρ. Στο 63′ ο Δικέφαλος έχασε τεράστια ευκαιρία όταν ο Ζίβκοβιτς έκλεψε την μπάλα από τον Σένκεφελντ και έδωσε στον Αουγκούστο που αστόχησε από το ύψος της μικρής περιοχής. Οι παίκτες των φιλοξενούμενων διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στο κλέψιμο του Σέρβου πάνω στον Σένκεφελντ.

Στο 69′ ήρθε η φάση που έκρινε τα πάντα. Ο Κοτάρσκι σε άστοχη έξοδό του χτύπησε τον Σπόραρ που πήγε για την κεφαλιά και μετά από εξέταση του VAR ο Βαϊνμπέργκερ έδωσε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα για το 1-2 ο Αϊτόρ. Ο Λουτσέσκου δεν είχε πολλές επιλογές από τον πάγκο για να αλλάξει το ματς, έριξε στον αγωνιστικό χώρο τους Ελ Καντουρί και Τσαούση αρχικά και στη συνέχεια τον Κωσταντέλια και τον Γκορντεζιάνι που έκανε ντεμπούτο, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε ποτέ να βρει την ισοφάριση.

Στο 90′ βέβαια κέρδισε πέναλτι για μαρκάρισμα του Μάγκνουσον στον Γκορντεζιάνι, αλλά μετά από εξέταση στο VAR και αφού είδε ο ίδιος τη φάση, ο Αυστριακός διαιτητής άλλαξε απόφαση. Το 1-2 έμεινε μέχρι το φινάλε και οι «πράσινοι» πανηγύρισαν μία σπουδαία νίκη.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Λύρατζης (85’ Κωνσταντέλιας), Βιεϊρίνια (77’ Τσαούσης), Ίνγκασον, Νάσμπεργκ, Ντάντας (77’ Καντουρί), Κούρτιτς (85’ Γκορντεζιάνι), Νάρεϊ, Α. Ζίβκοβιτς, Αουγκούστο, Ολιβέιρα (58’ Μπίσεσβαρ).

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σάντσες, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Πέρεθ, Κουρμπέλης, Τσέριν, Αϊτόρ (95’ Σάρλια), Μπερνάρντ (90’ Γκάνεα), Σπόραρ (85’ Ιωαννίδης).