Η Ρωσία, παρά την ελαφρά μείωση των εξαγωγών λόγω των κυρώσεων, αυξάνει τις προμήθειες σιτηρών στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την πρόοδο των γεωργικών εργασιών.

«Σημειώνω ότι, παρά την ορισμένη μείωση του ρυθμού του εξωτερικού εμπορίου λόγω της πίεσης των κυρώσεων, αυξάνουμε τις προμήθειες σιτηρών στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής» δήλωσε ο Πατρούσεφ.

Όπως υποστήριξε, τα υψηλά ποσοστά συγκομιδής καθιστούν δυνατή την προμήθεια για την εγχώρια αγορά, καθώς και την εξαγωγή αρκετά εντυπωσιακών ποσοτήτων.

Υψηλότερες οι αποδόσεις από πέρυσι

«Η συγκομιδή μας συνεχίζεται κανονικά. Ο ρυθμός και οι αποδόσεις μας είναι υψηλότερες από πέρυσι, αυτή τη στιγμή έχει αλωνιστεί περίπου το 90% της έκτασης και έχουν ήδη συγκομιστεί περίπου 140 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2022, όπως είπατε, η συγκομιδή σιτηρών σε καθαρό βάρος θα προσεγγίσει τους 150 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι θα είναι σιτάρι. Εδώ περιμένουμε ένα ιστορικό ρεκόρ», δήλωσε ο Πατρούσεφ απευθυνόμενος στον πρόεδρο.

Ο Πούτιν είπε ότι αναμένει «ρεκόρ» 150 εκατομμυρίων τόνων ρωσικής συγκομιδής σιτηρών το 2022, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επιβάλει θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη, ενώ σημείωσε ότι οι φτωχότερες χώρες που εφοδιάζονται από τη Ρωσία δεν θα επηρεαστούν.