Σύμφωνα με έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, η ΕΕ φαίνεται πως σπαταλά περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει ενώ θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων και κατ΄επέκταση τον πληθωρισμό, περιορίζοντας απλώς τα απόβλητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, περίπου 153 εκατ. τόνοι τροφίμων στην ΕΕ πετιούνται κάθε χρόνο, διπλάσιοι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και 15 εκατ. τόνοι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται.

Η ποσότητα του σιταριού που πετιέται μόνο στην ΕΕ είναι ίση με το ήμισυ περίπου των εξαγωγών σιταριού της Ουκρανίας και το ένα τέταρτο των εξαγωγών άλλων σιτηρών της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian.

Σκάνδαλο

Ο Frank Mechielsen, διευθυντής της Feedback EU, η οποία εκπόνησε τη μελέτη, δήλωσε: «Σε μια εποχή ανόδου των τιμών των τροφίμων και επισιτιστικής κρίσης, είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι η ΕΕ πετάει ενδεχομένως περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει. Η ΕΕ έχει τώρα μια τεράστια ευκαιρία να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για να μειώσει κατά το ήμισυ τα απορρίμματα τροφίμων σε όλη τη διαδρομή, από το αγρόκτημα στο τραπέζι, μέχρι το 2030, ώστε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια.»

  • Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον περασμένο μήνα ήταν 8% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι τιμές του σιταριού, του αραβοσίτου και της σόγιας ξεπέρασαν φέτος ακόμη και τα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Η βιομηχανία τροφίμων θεωρεί τη σπατάλη πιο κερδοφόρα

Ο Abdolreza Abbassian, αναλυτής της αγοράς σιτηρών και πρώην ανώτερος οικονομολόγος του FAO, δήλωσε ότι η εποχή των φθηνών τροφίμων έχει τελειώσει και ότι οι τιμές θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλές, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Olivier De Schutter, συμπρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι η αγροδιατροφική βιομηχανία θεωρούσε ιστορικά τη σπατάλη πιο συμφέρουσα από την αποτελεσματικότητα.

«Και στα δύο άκρα της τροφικής αλυσίδας είναι ακριβό να μειωθεί η σπατάλη και είναι κερδοφόρο να πουλάς στους ανθρώπους περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται», είπε. «Οι ημερομηνίες λήξης ορίζονται επίσης με τρόπο που υποχρεώνει τους ανθρώπους να αγοράζουν περισσότερα από όσα μπορούν πραγματικά να καταναλώσουν».

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να παρουσιάσουν πρόταση αργότερα φέτος για τους πρώτους νομικά εφαρμόσιμους στόχους στον κόσμο για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων – 43 πράσινες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει την έκκληση της Feedback EU για μείωση των αποβλήτων κατά 50% έως το 2030.

Το κόστος για τα νοικοκυριά

Ο Piotr Barczak, ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB), δήλωσε: «Όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν δεσμευτεί να μειώσουν στο μισό τα απορρίμματα τροφίμων στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, δεν έχουν επιτύχει πολλά και οι οικονομίες μας εξακολουθούν να παράγουν απίστευτα μεγάλες ποσότητες αποβλήτων τροφίμων».

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός επιθυμεί να δει νομικά μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταποίησης και των υπηρεσιών τροφίμων.

Εκτιμάται ότι το 20% της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ σπαταλιέται κάθε χρόνο, με κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της ΕΕ 143 δισ. ευρώ (125 δισ. λίρες) ετησίως. Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για τουλάχιστον το 6% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του μπλοκ.