«Και ένα ευρώ να παίρνουν οι πολίτες εμείς θα υπερψηφίζουμε», είναι η θέση που διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της τροπολογίας για την υλοποίηση μέρους των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι σήμερα, «αυτό που δίνει είναι καθρεφτάκια σε ιθαγενείς», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σουλτάνα Ελευθεριάδου.

Συνεχίζει την πεπατημένη

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην πεπατημένη. Εμμένει στην επιδότηση της ακρίβειας. Επιδοτεί την αισχροκέρδεια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στην επιδότηση για το ρεύμα και προσέθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς, και ένα ευρώ να παίρνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα υπερψηφίζουμε. Θα θέλαμε όμως να μας πείτε, επειδή δεν επιλέγετε ούτε μείωση του ΕΦΚ, ούτε μείωση του ΦΠΑ, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που λέτε ότι θα υποστεί το κύριο βάρος των επιδοτήσεων, πόσα εισφέρει σε αυτό η ΔΕΗ; Διότι η ΔΕΗ έχει γίνει ο πρωτοπόρος της ακρίβειας, διότι αυτά που εισφέρει μάλλον τα μετακυλύει στα τιμολόγια».

Σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι εξαιρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι και παρατήρησε ότι ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα επωφεληθούν όσοι αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, τώρα προκύπτει ότι μπορούν να επωφεληθούν αν αυξήσουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους.

Ως προς τις διατάξεις για τις ΑΕ του Δημοσίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «προφανώς, επεκτείνεται η ιδιωτικοποίηση του έργου των αστικών συγκοινωνιών, αν και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση για να αγοραστούν λεωφορεία».

Δεν περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις της ΔΕΘ

«Το σχέδιο νόμου και η τροπολογία δεν περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις της ΔΕΘ. Κάθε φορά που θα είμαστε έτοιμοι, θα νομοθετούμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί, επί παραδείγματι, η βοήθεια, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για το τέλος του έτους. Όπως επίσης η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, που θα καλύπτει περισσότερους πολίτες.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την άμβλυνση του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι από το συνολικό πακέτο που είναι 12,4 δισ., τα δημοσιονομικά μέτρα είναι 4,2 δισ., «πράγμα που σημαίνει ότι τα 8 δισ. περίπου μπαίνουν από τους παρόχους». Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το μοντέλο που νομοθέτησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, το νομοθετεί η Γερμανία.

Καθώς, ο ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την εργαλειοθήκη που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αξιοποιούν άλλες χώρες, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε την επιστολή του αρμοδίου επιτρόπου σύμφωνα με την οποία, οι παρεμβάσεις στα καύσιμα πρέπει να είναι στοχευμένες σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Λέτε με ευκολία

«Παίρνουμε τα αυξημένα φορολογικά έσοδα στα καύσιμα -σχετικά μειωμένα αλλά λίγο μειωμένα στον ΕΦΚ, αυξημένα στον ΦΠΑ- και τα δίνουμε στοχευμένα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Εσείς εισηγείστε να τους βοηθήσουμε όλους. Το κόστος του μέτρου που λέτε είναι 1,5 δισ. ευρώ. Πού θα βρούμε αυτά τα λεφτά;», είπε ο κ. Σταϊκούρας και σχολίασε και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ:

«Θα σχολιάσω μόνο ένα σημείο. Λέτε με ευκολία ότι θα επιστρέψετε τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Και για να δείξετε ότι έχετε εικόνα της δυσκολίας, λέτε ότι θα τα δώσετε αναδρομικά, σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας από 830 εκατομμύρια το 2023. Υποθέτω πρέπει να ρωτήσετε τους συναδέλφους σας που έχουν περάσει από το υπουργείο Οικονομικών. Είτε είναι τρεις δόσεις, είτε είναι δέκα δόσεις, είτε είναι πενήντα δόσεις, το 2023 πρέπει να γράψετε 2,5 δισ. έλλειμμα. Βρείτε άλλα 2,5 δισ. ευρώ, για να καταλάβετε πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Φύλλο και φτερό

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και της τροπολογίας με μέρος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

«Ο Προϋπολογισμός, που γίνεται φύλλο και φτερό, δεν βοηθάει ουσιαστικά στην κανονική αναπτυξιακή διαδικασία που θα έπρεπε να προβλέπεται μέσα από αυτόν. Εμείς ψηφίζουμε τη συμπλήρωση του Προϋπολογισμού εξ ανάγκης, γιατί έτσι πρέπει να γίνει- θέλω να σας θυμίσω όμως αυτήν την κριτική να την έχετε υπόψη σας για τον προϋπολογισμό που πρόκειται να καταθέσετε και αυτήν τη χρονιά», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Σε σχέση με την τροπολογία που περιλαμβάνει ορισμένα από τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε, για τη στάση του ΠΑΣΟΚ: «Η δική μας γραμμή είναι πως ό,τι ευνοεί τους εργαζόμενους, ό,τι ευνοεί τα ευάλωτα στρώματα, εμείς ψηφίζουμε θετικά».

Πλειοδοσία στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

«Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται τις μέρες αυτές, από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με προκλητικό τρόπο σε πλειοδοσία υποσχέσεων, τη στιγμή που τα νοικοκυριά τον χειμώνα θα βιώσουν -για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες- μαζική αδυναμία θέρμανσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης και οι υπέρογκες τιμές, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, θα πολλαπλασιαστούν», σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και προσέθεσε:

«Η τροπολογία της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες το βράδυ, για τα μέτρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης -που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μέρος αυτών- δεν αλλάζει σε τίποτα την προδιαγεγραμμένη επιλογή στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων».

Απάτη

«Η ανάπτυξη που βασίζεται κυρίως σε επιδόματα, που δίνονται με δανεικά του κράτους, δεν παράγει πλούτο, δεν παράγει τίποτα. Υποδαυλίζει τον πληθωρισμό, οδηγεί στη χρεοκοπία, όταν αλλάζουν ξαφνικά οι συνθήκες, κάτι πάρα πολύ πιθανόν για το 2023», είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

«Μιλάτε για ενισχύσεις στα νοικοκυριά και αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, όταν αυτό που κάνετε είναι να δίνετε διπλάσια κέρδη, από αυτά που τους παίρνετε, στους παρόχους, που είναι ίδιοι με τους παραγωγούς. Εκεί είναι η απάτη. Και σε αυτούς δίνετε τα 1,7 δισεκατομμύρια», σχολίασε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ