Ξεκίνησε η αντιφασιστική πορεία από το Κερατσίνι αφιερωμένη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε πριν από 9 χρόνια από τάγμα της Χρυσής Αυγής.

Στην κορυφή της πορείας είναι η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, σύμβολο του ανυποχώρητου αντιφασιστικού αγώνα. Μαζί της ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, θύματος άγριας αστυνομικής βίας στον Βόλο και φοιτητές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που τραυματίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και πορείες.

«Δεν εφησυχάζουμε, δεν ξεχνάμε. Στον τόπο μας οι ναζί δεν χωράνε» είναι το βασικό σύνθημα της κινητοποίησης.

Το in στην αντιφασιστική πορεία για τον Παύλο Φύσσα

Το μήνυμα της Μάγδας Φύσσα

Ημέρα μνήμης, εννέα χρόνια τίποτα δεν έχει τελειώσει, όλα είναι εκεί, όπως και στα εννέα χρόνια, σε δεύτερο βαθμό η δίκη, μεγάλη δίκη η οποία κι αυτή θα είναι χρονοβόρα, έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας. Του δε Βασίλη δεν έχει ξεκινήσει καν . Έχουμε κι άλλες δίκες μπροστά μας. Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα, εννέα χρόνια, οικογένειες φίλοι , όσοι έχουν πονέσει δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως την πρώτη μέρα.

Αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι να τιμούμε τον Παύλο , να τον σηκώνουμε στους ώμους μας, και να τον πηγαίνουμε κάθε χρόνο στην τελευταία του κατοικία. Αυτό κάνουμε σήμερα. Δεν είναι θυσία, είναι δολοφονία, τον δολοφόνησαν φασίστες, αυτής της χώρας που το σύστημα τους έβγαλε πάνω. Θυσία την πήρε ο αντιφασιστικός κόσμος στην πλάτη του και την σηκώνει. Είναι μια στυγερή δολοφονία εν καιρώ ειρήνης στο σπίτι του.

Μήνυμα αλληλεγγύη, αγάπη, Ειρήνη, αδελφοσύνη , όλα αυτά που πρέσβευε το παιδί μου, τις αξίες αυτής της ζωής, κι όχι σε αυτό το χαμό που γίνεται σήμερα.

Ο Γιάννης Μάγγος δήλωσε:

Είμαι εδώ για να τιμήσω την μνήμη του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα κι όλων των παιδιών που χάθηκαν άδικα από αστυνομική, εγκληματική βία ή άλλες μορφές βίας όπως το παιδί μας. Επίσης είμαι εδώ για να καταγγείλω την προσπάθεια συγκάλυψης που γίνεται στην υπόθεση του παιδιού μας.

Ζητάμε να δικαστεί η υπόθεση μας με βάση την αρχή της ισονομίας και της δίκαιης δίκης. Υπάρχει μεθόδευση να τους ρίξουν στα μαλακά. Ξέρουν πολύ καλά ότι όταν τους ρίξουν στα μαλακά η ατιμωρησία τους κάνει πιο επικίνδυνους και εμείς δεν θέλουμε άλλα θύματα, η κοινωνία μας δεν θέλει άλλα θύματα. Ας σταματήσουν πια, να αποδώσουν την δικαιοσύνη.

Η πορεία θα καταλήξει στο μνημείο του Μπλόκο της Κοκκινιάς, για αυτό τον λόγο κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του Μετρό Κορυδαλλός από τις 3 μμ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Αντιφασιστική πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Όπως κάθε χρόνο, σύλλογοι, οργανώσεις, κόμματα καλούν σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Φωτορεπορτάζ/ Βίντεο: Δημήτρης Πέρρος, Αλεξάνδρα Τάνκα