«Όλοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση. Έχει περάσει για τους περισσότερους πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που κάναμε την τρίτη δόση και από μελέτες φαίνεται ότι η ανοσία, σιγά-σιγά φθίνει» επισήμανε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Εν αναμονή των αποφάσεων της Επιτροπής Εμβολιασμών για τα επικαιροποιημένα εμβόλια ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και σε όλους όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Αναφορικά με τα νέας γενιάς, επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να πιάνει όλες τις παραλλαγές 100%.

Όπως είπε η παρτίδα των εμβολίων που διατίθεται τώρα μέσω της πλατφόρμας εστιάζει στην παραλλαγή Όμικρον 1 ενώ η επόμενη παρτίδα επικαιροποιημένων εμβολίων που θα παραλάβουμε τον Οκτώβριο θα προστατεύουν από την Όμικρον 4 και 5.

Το καλύτερο εμβόλιο

«Αντικειμενικά τα εμβόλια είναι σχετικά όμοια μεταξύ τους. Δεν ξέρουμε από ποιο στέλεχος πιθανόν θα προκύψει μια νέα μετάλλαξη» για να δούμε τι θα επιλέξουμε. Γι’ αυτό όπως τόνισε, «το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο».