Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων που θα σε κάνει  να το ερωτευτείς από την πρώτη στιγμή. Οσο και αν προσπαθήσεις να το ανακαλύψεις με την πρώτη φορά σίγουρα δεν θα τα καταφέρεις. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να επιστρέψεις ξανά. Να κολυμπήσεις στα τιρκουάζ νερά της, να θαυμάσεις τον πολιτιστικό της πλούτο, να γευτείς το γαστρονομικό πολιτισμό της και να περιηγηθείς στα γραφικά ορεινά χωριά της.

Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα είναι η Νάξος, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο των Κυκλάδων και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα άλλα κυκλαδονήσια, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Μύκονο, τα Κουφονήσια, τις Μικρές Κυκλάδες, αλλά και τη Σαντορίνη.

Μια Χώρα επιβλητική

Η Χώρα της Νάξου βρίσκεται πλάι στο κύμα και σε καλωσορίζει πριν καλά καλά δέσει το καράβι. Ο λόγος για το πιο διάσημο αξιοθέατό της, τη φημισμένη Πορτάρα, το πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα που έμεινε ημιτελής τον 6ο αιώνα π.Χ. Πιθανότατα, ήταν μέρος ενός ναού προς τιμήν του θεού Απόλλωνα και σύμφωνα με τη μυθολογία χτίστηκε σε αυτό το νησάκι όταν ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσος.

Μην περιοριστείς στην επιβλητική της εικόνα από μακριά: ένας απογευματινός περίπατος θα σε αποζημιώσει με ένα από τα πιο ρομαντικά και φυσικά ινστραγκραμικά ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, που διασταυρώνονται μεταξύ τους, για αυτό άλλωστε την αποκαλούν και «Λαβύρινθο».  Ο περίπατος στο Κάστρο της Νάξου ένα ζωντανό μεσαιωνικό μουσείο, με μοναδική ατμόσφαιρα, θα σε μεταφέρει σε άλλη εποχή.

Ο ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, ένα μουσείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος με ευρήματα χιλιετιών.

Τα εκθέματά του προέρχονται από την Νάξο και τα γειτονικά νησιά Κέρο, Δονούσα και Κουφονήσια, ενώ χρονολογούνται από την νεότερη Νεολιθική Εποχή (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (6ο αιώνας μ.Χ.)

Κρυστάλλινα νερά σε όλες τις  αποχρώσεις του μπλε

Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις. Η Νάξος διαθέτει αμέτρητες, απαράμιλλης ομορφιάς παραλίες, για όλα τα γούστα.

Στον Άγιο Προκόπιο και την Αγία Άννα θα βρεις ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά, αλλά και ομπρέλες και κέδρους για σκιά και ταβέρνες με λαχταριστά τοπικά πιάτα.

Στη Πλάκα θα εντυπωσιαστείς από τους μεγάλους αμμόλοφους, ενώ στη Μικρή Βίγλα θα έρθεις αντιμέτωπος με δυο επιλογές: έντονοι άνεμοι και θαλάσσια σπορ σε περιμένουν στη μια πλευρά της, ενώ στην άλλη ο αέρας «κόβει», επιτρέποντας τη χαλαρωτική ανάγνωση και την ηλιοθεραπεία.

Καστράκι, Αλυκό, Αγιάσσος και Πάνορμος ενδείκνυνται για όσους αναζητούν ηρεμία. Όμως αν θέλεις στ’ αλήθεια να ανακαλύψεις την κρυφή ομορφιά του νησιού, μια βόλτα με σκάφος θα σε αφήσει έκθαμβο ξανά και ξανά. Ευτυχώς για εσένα, το νησί προσφέρει αμέτρητες επιλογές ημερήσιων εκδρομών και πολυτελών εξορμήσεων με catamaran, ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο σε κάθε γωνιά του νησιού.

Από το Φιλώτι στην μαρμαρένια Απείρανθο

Στη Νάξο θα συναντήσεις ψηλά βουνά που δεν απαντώνται σε καμιά άλλη από τις Κυκλάδες. Και ανάμεσα στις πλαγιές τους κρύβεται απροσμέτρητη ομορφιά κι άλλη τόση παράδοση.

Σίγουρα θα κάνεις μια βόλτα από τη μαρμαρένια Απείρανθο, τη διάσημη πατρίδα του Μανώλη Γλέζου που εδώ και δέκα αιώνες στολίζει με την ομορφιά της το νησί.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, η Άνω και Κάτω Ποταμιά με τα αιωνόβια πλατάνια τους – ποιος είπε ότι όλες οι Κυκλάδες είναι άνυδρες – θα σε βοηθήσουν να αφήσεις πίσω σου την πόλη.

Αναγκαίος προορισμός και το Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού που απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Ζευς, του ψηλότερου στη Νάξο, με τον εντυπωσιακό Πύργο του Μπαρότση, το μαγικό σπήλαιο του Ζα και τον Πύργο του Χειμάρρου – και φυσικά το Χαλκί, το κεφαλοχώρι-στολίδι με τα μοναδικά αρχοντικά και την παράδοση στο κίτρο.

Φυσικά από την περιήγηση σου δεν πρέπει λείπει  το ψαροχώρι του Απόλλωνα, το μοναδικό στο νησί. Εκεί, κοντά στο κύμα, ένας μαρμάρινος αρχαίος κούρος ξεκουράζεται εδώ και αιώνες ξαπλωμένος στο έδαφος.

Θεϊκές… γεύσεις

Εντάξει, ποιος δεν ξέρεις το περίφημο κίτρο Νάξου, ένα από τα τρία ελληνικά ηδύποτα με ονομασία προέλευσης.

Τα φύλλα της κιτριάς χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ποτού κίτρο Νάξου, ενώ από τον καρπό της παράγονται διάφορα γλυκά κουταλιού.

Η εύφορη γη του νησιού, ωστόσο, προμηθεύει με αγνά υλικά το ναξιώτικο τραπέζι, ενώ εκατοντάδες είναι οι παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά στα χέρια των νοικοκυρών και έχουν συντελέσει στη δημιουργία πλήθους γευστικών πιάτων.

Η Νάξος είναι διάσημη για τα μοναδικά τυριά της, όπως αρσενικό, γραβιέρα Νάξου, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ανθότυρο, αφρομυζήθρα Νάξου, θηλυκοτύρι, κεφαλοτύρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρι.

Επίσης, η Νάξος παράγει εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και καλό κρασί και η ελληνική μυθολογία θέλει το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και της διασκέδασης, να γεννιέται στη Νάξο και να φυτεύει το πρώτο κλίμα ως προστάτης της.

Για το τέλος αφήσαμε τις γνωστές πλέον πατάτες Νάξου, που σίγουρα όλοι έχετε φάει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Για μια πραγματική βουτιά στην ναξιώτικη γαστρονομία, μπορείς να βρεις εξαιρετικές επιλογές σε food και wine tasting, αλλά και μαθήματα μαγειρικής από ντόπιους σε παραδοσιακά χωριά. Θα επιστρέψεις στη βάση σου έχοντας μάθει να ανοίγεις φύλλο για τις πιο νόστιμες πίτες κι ένα πλήθος ακόμη λαχταριστών συνταγών.

Ταξίδι στην ιστορία

Από άκρη σ’ άκρη του νησιού, ο ελληνικός πολιτισμός πρωταγωνιστεί σε όλες τις εκφάνσεις του, από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι το σήμερα. Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού σε περιμένει το πρώτο Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας, όπου τα ευρήματα από την μυκηναϊκή πόλη της Νάξου (χρονολογείται περίπου στο 1.300 π.Χ.) εκτίθενται στο ακριβές σημείο όπου εντοπίστηκαν, δημιουργώντας ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.

Ο ναός της Δήμητρας αποτελεί ένα ακόμη πολιτιστικό αξιοθέατο της Νάξου. Κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σαγκρί. Είναι ένας από τους πρώτους ιωνικούς ναούς και χτίστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο Νάξου προς τιμήν της θεάς της γεωργίας, Δήμητρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχει χτιστεί σε μία από τις πιο εύφορες περιοχές της Νάξου.

Στους Μέλανες της πεδινής Νάξου θα δεις και τον άλλο ξαπλωμένο κούρο του νησιού, στη θέση Φλεριό. Δεν υπάρχει λόγος να βγάζεις χάρτες και να καταστρώνεις σχέδια: και πάλι, το νησί έχει προβλέψει, διοργανώνοντας πλήρεις ξεναγήσεις, για να προλάβεις να τα δεις όλα.

Ακούραστοι ταξιδιώτες

Αν ανήκεις σε εκείνους που ξεκουράζονται αποκλειστικά μέσω… της κίνησης, ήδη υποψιάζεσαι ότι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων αποκλείεται να σε απογοητεύσει. Αρκετές ναξιώτικες παραλίες δέχονται απλόχερα τον άνεμο, επιτρέποντάς σου να δοκιμαστείς σε κάθε είδους θαλάσσιο σπορ, ενώ ένα δίκτυο από μονοπάτια που περνά μέσα από τις σκιερές, εύφορες κοιλάδες του νησιού, καθιστά την πεζοπορία τον καλύτερο τρόπο να ανακαλύψεις κάθε κρυφή ομορφιά του. Για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χαθείς – αλλά και ότι δεν θα προσπεράσεις κάτι σημαντικό – προτίμησε την οργανωμένη εκδοχή της.

Θαύμασε την αξιώτικη φύση επάνω στο καγιάκ ή στο ποδήλατο, απόλαυσε το μεγαλείο του βυθού μέσα από καταδύσεις και ζήσε την εμπειρία της ιππασίας πλάι στο κύμα. Σε κάθε στροφή, η Νάξος θα συνεχίσει να σε ξαφνιάζει. Ήξερες ότι υπάρχουν καταρράκτες στις Κυκλάδες;

Πώς να πάτε

Η Αθήνα είναι η ιδανική αφετηρία για να ταξιδέψεις στη Νάξο καθώς όλα τα λιμάνια και το αεροδρόμιο της είναι καλά συνδεδεμένα με το νησί. Υπάρχουν πολλά δρομολόγια με πλοίο από τα 3 λιμάνια της Αθήνας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο) καθώς και συχνές πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.