Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι δύο ιδιοκτήτες γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι, οι οποίοι κατηγορούνταν για παραβίαση μέτρων αποτροπής μολυσματικών ασθενειών που είχαν συνέπεια τον θάνατο.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο γηροκομείο, από τον Αύγουστο του 2020, 26 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό, σύμφωνα με το πόρισμα της εθνικής αρχής διαφάνειας που έκανε την σχετική έρευνα.

Μετά τις απολογίες τους, οι ιδιοκτήτες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Πώς «ξεκληρίστηκε» το γηροκομείο

τις 12 Αυγούστου του 2020 παρουσιάστηκαν τα πρώτα εφτά κρούσματα στο συγκεκριμένο γηροκομείο. Η έξαρση που σημειώθηκε ήταν η πρώτη μετά την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης επισκεπτηρίων στους οίκου ευγηρίας.

Τα κρούσματα αποδείχθηκε ότι ήταν πολλά περισσότερα από τα πρώτα εφτά, μέχρις ότου έφτασαν τα 36, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν εργαζόμενοι στο γηροκομείο.

Η κινητοποίηση ήταν τέτοια που μέχρι και ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, επισκέφθηκαν τον οίκο ευγηρίας την πρώτη ημέρα της αποκάλυψης των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας τότε είχε αναφέρει πως: «Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σε αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα. Δεν επιτρεπόταν επισκεπτήριο. Δυστυχώς, προήλθε από το προσωπικό, από επαφή με θετικό κρούσμα που είχε βρεθεί σε συναυλία στη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα».

Ο λοιμωξιολόγος, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως η συγκεκριμένη συναυλία αποτέλεσε την πηγή του προβλήματος και τόνισε ότι πρέπει να προσέχουν όλοι, ακόμα και τα πιο νεαρά ασυμπτωματικά άτομα καθώς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό με καταστροφικές συνέπειες.