Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ζήτησε σήμερα να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν και πολλά στην περίπτωση ενός σοβαρού δυστυχήματος εκεί.

«Σε περίπτωση πυρηνικής διαρροής, θα ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια… και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία.

«Το σενάριο θα μπορούσε να είναι ένα μαζικό συμβάν και… υπάρχουν πολύ λίγα που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε για να περιορίσει τις δεινές συνέπειες αυτού», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ένα δυστύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Έκλεισε ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες

Η ουκρανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δήλωσε σήμερα πως έκλεισε έναν από τους δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες λόγω ρωσικών βομβαρδισμών. Είπε πως ο άλλος συνεχίζει να λειτουργεί και να παρέχει ενέργεια για τις ανάγκες του σταθμού.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως χρησιμοποιεί ελικόπτερα για να διαλύσει μια ουκρανική «ομάδα σαμποτάζ» που, όπως λέει, έφθασε κοντά στον σταθμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι συνθήκες στη Ζαπορίζια επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Μόσχα και το Κίεβο να ανταλλάσσουν κατηγορίες για βομβαρδισμούς στην περιοχή και να τροφοδοτούν φόβυς για πυρηνική καταστροφή.

Ο Μαρντίνι χαιρέτισε την επίσκεψη που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αποστολή της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση των πυρηνικών, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές, προειδοποιώντας ότι ένα δυστύχημα θα είχε καταστροφικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους και για το περιβάλλον.

«Είναι ως εκ τούτου καιρός να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη φωτιά και αντ΄αυτού να ληφθούν απτά μέτρα για την προστασία αυτών των εγκαταστάσεων, και άλλων όπως αυτές, από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε. «Το παραμικρό λάθος υπολογισμού θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή που θα μετανιώνουμε για δεκαετίες».

Ο Μαρντίνι δήλωσε στο Reuters πως ο Ερυθρός Σταυρός δεν δημιουργεί αποθέματα ούτε διανέμει δισκία ιωδίου στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον σταθμό για να αποφύγει να διασπείρει τον πανικό.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε ένα σήμα ότι αυτό είναι αναπόφευκτο», είπε. «Είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο είναι πλήρως υπεύθυνος εκείνος που τον προκαλεί και που θα πρέπει να σταματήσει εντελώς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ