Το επόμενο στέλεχος του κοροναϊού που θα μας προβληματίσει είναι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» σύμφωνα με τους ειδικούς, η οποία όπως τονίζουν δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έρθει στη χώρα μας και θα εξαπλωθεί το φθινόπωρο.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ύφεσης της πανδημίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι γυρίζουν από τις διακοπές.

Σχετικά με το αν θα αυξηθούν τα κρούσματα λόγω της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» θα φανεί σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες.

Τζανάκης: Σημαντική αποκλιμάκωση εδώ και δύο εβδομάδες

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πάντως ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.

Παράλληλα ο καθηγητής έκανε λόγο για σαφή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 30% όπως είπε, αλλά και στους θανάτους, περίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Η μετάλλαξη Κένταυρος δείχνει «δυναμική»

Ερωτηθείς σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής

Το προφίλ των ασθενών που πεθαίνουν από κοροναϊό

Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κοροναϊό κι έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, είπε ο καθηγητής.

Προσοχή σε όσους γυρνούν από διακοπές

Συνέστησε δε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή,  να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία

Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας. «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Παρασκευής: Πιθανή μία έξαρση το φθινόπωρο

Στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 μίλησε για τις μεταλλάξεις και την πανδημία και ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Παρασκευής τόνισε πως  «είχαμε μεγάλη έξαρση και μεγάλο κύμα κοροναϊού που κράτησε και τον Αύγουστο. Τα άτομα που γυρίζουν από διακοπές, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά σε ότι αφορά τις επαφές τους, τις πρώτες ημέρες τουλάχιστον, με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς πολλά κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Η γενικότερη σύσταση είναι αυτή, για διάστημα περίπου πέντε ημέρων. Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε όλοι sefl test, αλλά συστήνεται να αποφύγουμε μετά τις διακοπές να συναντήσουμε τις πρώτες ημέρες υπερήλικες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

«Για το φθινόπωρο, υπάρχει πιθανότητα να δούμε έξαρση, αλλά καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχει κύμα υπερβολικής νόσησης, η διαχείριση του θα είναι διαφορετική», σημείωσε ο κ. Παρασκευής, που είναι και Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Τέταρτη δόση για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Για το άνοιγμα των σχολείων και το πρωτόκολλο που θα ισχύσει, κυρίως δε εάν θα προβλέπεται η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Παρασκευής είπε πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

Σημείωσε δε πως η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κοροναϊό, είναι πολύ μικρότερη από όσο παλαιότερα, η ανοσία λόγω του εμβολιασμού και λόγω της νόσησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι σημαντική, ωστόσο συστήνεται στους ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση του εμβολίου.