Τη θεσμοθέτηση οικονομικού βοηθήματος για μαθητές των ακριτικών νησιών στα οποία δεν λειτουργούν γυμνάσια και λύκεια προτείνει, με έγγραφό του προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Το έγγραφο συντάχθηκε με αφορμή την απόρριψη από το υπουργείο αιτήματος για λειτουργία γυμνασίου για δύο μαθητές στο νησί της Γαύδου, απόφαση με την οποία, όπως επισημαίνει ο κ. Καλογερής, «κι εμείς για λόγους ακαδημαϊκούς αλλά και παιδαγωγικούς δεν διαφωνούμε», τονίζοντας ωστόσο πως «έχουμε την άποψη ότι επιβάλλεται η θεσμοθέτηση οικονομικού βοηθήματος για τους μαθητές των ακριτικών νησιών στα οποία δεν λειτουργούν γυμνάσια και λύκεια, προκειμένου να υποστηριχθούν οι οικογένειές τους για μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Αντιλαμβάνεστε τη δεινή οικονομική -και όχι μόνο- θέση στην οποία έρχονται οι οικογένειες, αφού πρέπει είτε στο σύνολό τους είτε μεμονωμένα οι μαθητές να μετακομίσουν σε περιοχή που λειτουργεί γυμνάσιο για να συνεχίσουν την υποχρεωτική από τον νόμο εκπαιδευτική διαδικασία».

Βοήθημα 500 ευρώ για κάθε μαθητή

«Εκτιμώντας ότι το κόστος ενός οικονομικού βοηθήματος της τάξης των 500 ευρώ τον μήνα για κάθε μαθητή είναι πολύ λιγότερο από αυτό που θα απαιτείτο για την ίδρυση γυμνασίων και λυκείων στα ακριτικά νησιά, παρακαλούμε να εξετάσετε την κατά το δυνατό συντομότερη θεσμοθέτησή του για να μπορούν οι γονείς να προετοιμαστούν εγκαίρως για την προσεχή σχολική χρονιά. Θεωρούμε ότι η συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι πολύ χαμηλή, με δεδομένο ότι το μέτρο αφορά κάποιες δεκάδες παιδιών ανά έτος», καταλήγει, στο έγγραφό του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ